Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Wykazać, że jeśli macierz \(\displaystyle{ A=\bold{1}+XY^T}\), gdzie \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezerowymi kolumnami, spełnia równanie \(\displaystyle{ A^2+\alpha A+\beta\bold{1}=0}\) to \(\displaystyle{ A^{-1}=\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T}\).
Oczywistym jest, że \(\displaystyle{ A^{-1}}\) istnieje wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \beta\neq 0}\) i wyraża się przez \(\displaystyle{ -\frac{1}{\beta} (A+\alpha \bold{1})}\). Tylko nie widzę jak tutaj dojść do żądanej postaci.
PS. Nie można korzystać z wyznaczników.
Oczywistym jest, że \(\displaystyle{ A^{-1}}\) istnieje wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \beta\neq 0}\) i wyraża się przez \(\displaystyle{ -\frac{1}{\beta} (A+\alpha \bold{1})}\). Tylko nie widzę jak tutaj dojść do żądanej postaci.
PS. Nie można korzystać z wyznaczników.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Zadanie przyznaję niezłe, rozwiązanie techniczne, wymagające ciekawych przekształceń.
Nie wiem, czy spodziewasz się wskazówki, czy może całego rozwiązania, więc wydzieliłem poszczególne fragmenty mojego dowodu i je ukryłem. Na bazie tego, co przeczytasz możesz spróbować sam dalej robić, a może znajdziesz dowód trochę krótszy albo wymagający mniej przekształceń.
\(\displaystyle{ A^{-1}}\) wyznaczyłeś, i tego będę używać.
Oznaczam dla prostoty macierz jednostkową przez \(\displaystyle{ I}\) .
P.S. Liczę na to, że nie ma tu literówek - symbole mi się zlewają przez senność.
Nie wiem, czy spodziewasz się wskazówki, czy może całego rozwiązania, więc wydzieliłem poszczególne fragmenty mojego dowodu i je ukryłem. Na bazie tego, co przeczytasz możesz spróbować sam dalej robić, a może znajdziesz dowód trochę krótszy albo wymagający mniej przekształceń.
\(\displaystyle{ A^{-1}}\) wyznaczyłeś, i tego będę używać.
Oznaczam dla prostoty macierz jednostkową przez \(\displaystyle{ I}\) .
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Założenie o spełnianiu równania wygląda na podpuchę, bo bez niego też wychodzi, o ile się nie pomyliłam.
\(\displaystyle{ A(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)=
(\bold{1}+XY^T)(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)=\\\\=
\bold{1}+XY^T-(1+Y^TX)^{-1}(XY^T+XY^TXY^T).}\)
Teraz wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ Y^TX}\) jest liczbą i można ją wyłączyć z \(\displaystyle{ XY^TXY^T}\). Otrzymujemy ostatecznie
\(\displaystyle{ \ldots=\bold{1}+XY^T-(1+Y^TX)^{-1}(1+Y^TX)XY^T=\bold{1}.}\)
\(\displaystyle{ A(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)=
(\bold{1}+XY^T)(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)=\\\\=
\bold{1}+XY^T-(1+Y^TX)^{-1}(XY^T+XY^TXY^T).}\)
Teraz wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ Y^TX}\) jest liczbą i można ją wyłączyć z \(\displaystyle{ XY^TXY^T}\). Otrzymujemy ostatecznie
\(\displaystyle{ \ldots=\bold{1}+XY^T-(1+Y^TX)^{-1}(1+Y^TX)XY^T=\bold{1}.}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Fakt, powinienem podać kontekst. Mam dane to równanie i znam \(\displaystyle{ A}\). I teraz mam znaleźć \(\displaystyle{ A^{-1}}\). Tylko tyle jest dane. Krótko mówiąc: Chcę pokazać implikację z lewej na prawą.
A tak naprawdę chcę znaleźć analogiczną wersję dla dowolnych \(\displaystyle{ X\in\mathbb{K}^{m \times n}, \ Y\in \mathbb{K}^{n \times m}}\).
A tak naprawdę chcę znaleźć analogiczną wersję dla dowolnych \(\displaystyle{ X\in\mathbb{K}^{m \times n}, \ Y\in \mathbb{K}^{n \times m}}\).
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Kamaz, a skąd wiesz, że mając
Tutaj ingeruje dodatkowy warunek. Dzięki temu ja w swoim rozumowaniu mogłem pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\) a tak naprawdę, co na jedno wychodzi, przez \(\displaystyle{ -\frac{1}{\beta}(A+\alpha I)}\).
możesz przepisać to do postaci z tezy? W jaki sposób zagwarantujesz sobie odwracalność macierzy \(\displaystyle{ A}\)?\(\displaystyle{ A(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)= \bold{1}}\)
Tutaj ingeruje dodatkowy warunek. Dzięki temu ja w swoim rozumowaniu mogłem pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\) a tak naprawdę, co na jedno wychodzi, przez \(\displaystyle{ -\frac{1}{\beta}(A+\alpha I)}\).
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
\(\displaystyle{ A^{-1}=\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T}\), to jest właśnie postać z tezy. Nie rozumiem pytania.yorgin pisze:Kamaz, a skąd wiesz, że mając
możesz przepisać to do postaci z tezy?\(\displaystyle{ A(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)= \bold{1}}\)
Skoro istnieje macierz odwrotna do \(\displaystyle{ A}\), to \(\displaystyle{ A}\) jest odwracalna. Co prawda sprawdziłam tylko, że \(\displaystyle{ \bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T}\) jest prawostronną odwrotnością \(\displaystyle{ A}\), aleyorgin pisze: W jaki sposób zagwarantujesz sobie odwracalność macierzy \(\displaystyle{ A}\)?
1. dla macierzy (skończony wymiar) to wystarcza,
2. sprawdzenie z drugiej strony wygląda tak samo.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Chodziło mi właśnie o to, że przepisać postać
\(\displaystyle{ A(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)= \bold{1}}\)
do tej z postaci tezy można tylko przy wiedzy, że istnieje macierz odwrotna do \(\displaystyle{ A}\).
Masz rację co do prawostronnej odwrotności.
Ale mimo wszystko zapytam, co zrobisz w sytuacji takiej:
\(\displaystyle{ X^T= [1,0], Y^T=[-1,0]}\)
Jak teraz sobie poradzisz?
I w tym momencie mam również wątpliwość i pytanie do ares41, co zakładamy o \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\) ? \(\displaystyle{ \beta=0}\) implikuje, że \(\displaystyle{ \det A=0}\) albo \(\displaystyle{ -\alpha}\) jest wartością własną \(\displaystyle{ A}\). Odwracalność \(\displaystyle{ A}\) mamy tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \beta\neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ -\alpha}\) nie jest wartością własną.
To zadanie ma chyba o wiele więcej osobliwości.
\(\displaystyle{ A(\bold{1}-(1+Y^TX)^{-1}XY^T)= \bold{1}}\)
do tej z postaci tezy można tylko przy wiedzy, że istnieje macierz odwrotna do \(\displaystyle{ A}\).
Masz rację co do prawostronnej odwrotności.
Ale mimo wszystko zapytam, co zrobisz w sytuacji takiej:
\(\displaystyle{ X^T= [1,0], Y^T=[-1,0]}\)
Jak teraz sobie poradzisz?
I w tym momencie mam również wątpliwość i pytanie do ares41, co zakładamy o \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\) ? \(\displaystyle{ \beta=0}\) implikuje, że \(\displaystyle{ \det A=0}\) albo \(\displaystyle{ -\alpha}\) jest wartością własną \(\displaystyle{ A}\). Odwracalność \(\displaystyle{ A}\) mamy tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \beta\neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ -\alpha}\) nie jest wartością własną.
To zadanie ma chyba o wiele więcej osobliwości.
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Rzeczywiście przeoczyłam fakt, że \(\displaystyle{ 1+Y^TX}\) może być zerem. Zatem być może o to chodziło w założeniu o spełnianiu równania, ale słusznie Pan zauważył, że brakuje założenia \(\displaystyle{ \beta\ne0}\).
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Rzeczywiście, zapomniałem o tym. Bierzemy \(\displaystyle{ A\neq \lambda \bold{1}}\) takie, aby można było znaleźć macierz odwrotną, czyli po drodze musimy założyć, że \(\displaystyle{ \beta\neq 0}\), co de facto możemy wywnioskować już z równania.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Wygląda na to, że teraz wiele stało się jaśniejsze. W szczególności dzięki powyższym założeniom mamy gwarancję istnienia odwrotnej, a bez nich jej nie ma.
Z mojego rozumowania, ani z tego przedstawionego przez Kamaz nic nie wyjdzie, gdyż oboje wyciągamy \(\displaystyle{ Y^TX}\) jako skalar przed macierz.
ares41 pisze:A tak naprawdę chcę znaleźć analogiczną wersję dla dowolnych\(\displaystyle{ X\in\mathbb{K}^{m \times n}, \ Y\in \mathbb{K}^{n \times m}}\).
Ukryta treść:
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
To może, żeby jak już zacząłem z tym uogólnieniem, to zapiszę co jest dane.
Mamy \(\displaystyle{ X\in\mathbb{K}^{m \times n}, \ Y\in \mathbb{K}^{n \times m}}\) oraz wiemy, że istnieje \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_{m}+XY \right) ^{-1}}\). Chcemy wykazać, że istnieje macierz \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_{n}+YX \right) ^{-1}}\) i pokazać, że wyraża się ona przez \(\displaystyle{ \bold{1}_{n}-Y \left( \bold{1}_{m}+XY \right) ^{-1}X}\).
Edit:
Mamy \(\displaystyle{ X\in\mathbb{K}^{m \times n}, \ Y\in \mathbb{K}^{n \times m}}\) oraz wiemy, że istnieje \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_{m}+XY \right) ^{-1}}\). Chcemy wykazać, że istnieje macierz \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_{n}+YX \right) ^{-1}}\) i pokazać, że wyraża się ona przez \(\displaystyle{ \bold{1}_{n}-Y \left( \bold{1}_{m}+XY \right) ^{-1}X}\).
Edit:
Ukryta treść:
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Tutaj można pokazać, podobnie jak to Kamaz uczyniła, że
\(\displaystyle{ \left( \bold{1}_n+YX \right) \left( \bold{1}_n-Y \left( \bold{1}_m+XY \right) ^{-1}X \right) =\bold{1}_n}\)
oraz że komutując otrzymamy również identyczność. Ale w tym momencie jestem tak zamieszany, że nie jestem pewien, czy to gwarantuje odwracalność \(\displaystyle{ \bold{1}_n+YX}\).
Wcześniej był problem z odwracalnością macierzy \(\displaystyle{ A}\). Gwarancję zapewniał dodatkowy warunek. Tutaj mamy założone a priori istnienie odwrotnej do \(\displaystyle{ \bold{1}_m+XY}\) i pokazujemy istnienie odwrotnej do \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_n+YX \right)}\). Wystarczą iloczyny równe identyczności? Oświeć mnie ktoś...
\(\displaystyle{ \left( \bold{1}_n+YX \right) \left( \bold{1}_n-Y \left( \bold{1}_m+XY \right) ^{-1}X \right) =\bold{1}_n}\)
oraz że komutując otrzymamy również identyczność. Ale w tym momencie jestem tak zamieszany, że nie jestem pewien, czy to gwarantuje odwracalność \(\displaystyle{ \bold{1}_n+YX}\).
Wcześniej był problem z odwracalnością macierzy \(\displaystyle{ A}\). Gwarancję zapewniał dodatkowy warunek. Tutaj mamy założone a priori istnienie odwrotnej do \(\displaystyle{ \bold{1}_m+XY}\) i pokazujemy istnienie odwrotnej do \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_n+YX \right)}\). Wystarczą iloczyny równe identyczności? Oświeć mnie ktoś...
Ukryta treść:
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Kwadratowe równanie macierzowe, macierz odwrotna
Raczej istnienie odwrotnej do \(\displaystyle{ \bold{1}_m+XY}\) czyli \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_m+XY \right) ^{-1}}\)yorgin pisze:Tutaj mamy założone a priori istnienie odwrotnej do \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_m+XY \right) ^{-1}}\)
Ja robiłem tak:
Niech \(\displaystyle{ Z=\left( \bold{1}_{m}+XY \right) ^{-1}}\)
Wtedy musi zachodzić \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_{m}+XY \right)Z=\bold{1}_{m}}\) oraz \(\displaystyle{ Z\left( \bold{1}_{m}+XY \right)=\bold{1}_{m}}\)
Bierzemy pierwszą równość i mnożymy lewostronnie przez \(\displaystyle{ Y}\) i prawostronnie przez \(\displaystyle{ X}\):
\(\displaystyle{ Y\left( \bold{1}_{m}+XY \right)ZX=YX\\ YZX+YXYZX=YX\\ \left( \bold{1}_{n}+YX \right) YZX=YX\\ \left( \bold{1}_{n}+YX \right) YZX=\bold{1}_{n}+YX-\bold{1}_{n}\\ \left( \bold{1}_{n}+YX \right) \left( \bold{1}_{n}-YZX \right) =\bold_{1}_{n}}\)
Analogicznie dla równości \(\displaystyle{ Z\left( \bold{1}_{m}+XY \right)=\bold{1}_{m}}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_{n}-YZX \right) \left( \bold{1}_{n}+YX \right) =\bold_{1}_{n}}\)
Łącząc to mamy \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_{n}+YX \right) \left( \bold{1}_{n}-YZX \right)=\left( \bold{1}_{n}-YZX \right) \left( \bold{1}_{n}+YX \right) =\bold_{1}_{n}}\)
Czyli \(\displaystyle{ \left( \bold{1}_n+YX \right)^{-1}}\) istnieje i jest równa \(\displaystyle{ \bold{1}_{n}-YZX=\bold{1}_{n}-Y\left( \bold{1}_{m}+XY \right) ^{-1}X}\)