Witam.
W jaki sposób mogę rozwiązać to zadanie: Wyznaczyć rozkład wektora \(\displaystyle{ \left( 1,1,1,1\right)}\) w układzie ortonormalnym złożonym z wektorów: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( 1,1,0,0\right), \frac{ \sqrt{6} }{6}\left( 1,-1,0,2\right), \frac{ \sqrt{12} }{12}\left( -1,1,-3,1\right), \frac{1}{2}\left( -1,1,1,1\right)}\)
Bardzo proszę o pomoc, bo sam nie wiem jak to zrobić...
Rozkład wektora w układzie ortonormalnym
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozkład wektora w układzie ortonormalnym
Oznaczmy \(\displaystyle{ u=(1,1,1,1)}\) oraz \(\displaystyle{ v_1, v_2, v_3, v_4}\) wektory z układu ortonormalnego.
Szukasz rozkładu
\(\displaystyle{ u=a_1v_1+a_2v_2+a_3v_3+a_4v_4}\)
ale dzięki ortonormalności
\(\displaystyle{ \left\langle u, v_i\right\rangle = a_i \left\langle v_i, v_i\right\rangle=a_i}\)
Szukasz rozkładu
\(\displaystyle{ u=a_1v_1+a_2v_2+a_3v_3+a_4v_4}\)
ale dzięki ortonormalności
\(\displaystyle{ \left\langle u, v_i\right\rangle = a_i \left\langle v_i, v_i\right\rangle=a_i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Rozkład wektora w układzie ortonormalnym
Czyli musisz pokazać, że jest kombinacja liniową tych wektorów. Każdy skończony układ wektorów ortogonalnych jest niezależny. Więc mamy 4 wektory niezależne w \(\displaystyle{ R^4}\), zatem są one bazą i taki rozkład istnieje.