Witam.
Mam takie zadanie: W \(\displaystyle{ R^{3}}\) wyznaczyć wszystkie wektory ortogonalne do wektora \(\displaystyle{ u=\left( 1, 1, 1\right)}\)
Robię to tak:
Szukany wektor będzie postaci: \(\displaystyle{ w=\left( x,y,z\right)}\)
\(\displaystyle{ u \circ w = 0}\)
\(\displaystyle{ x+y+z=0}\)
\(\displaystyle{ w=\left( x,-x-z,z\right)}\)
Czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
Wektory ortogonalne do wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wektory ortogonalne do wektora
Odpowiedz napisałbym w formie zbioru tzn, jest to zbiór wszystkich wektorów \(\displaystyle{ W}\) takich, że:
\(\displaystyle{ W=\left\{ \left( x,-x-z,z\right) : x, z \in R \right\}}\)
\(\displaystyle{ W=\left\{ \left( x,-x-z,z\right) : x, z \in R \right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
Wektory ortogonalne do wektora
Jasne, dzięki
A podobny przykład, tylko trochę trudniejszy, ale też nie jestem pewien i prosiłbym o pomoc, czy dobrze:
wyznaczyć wektory mające długość 1 i ortagonalne do \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }\left( 1,0,-1\right), \frac{1}{ \sqrt{3} }\left( 1,1,1\right)}\)
Szukany wektor: \(\displaystyle{ t=\left( x,y,z\right)}\)
Postaje układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{ \sqrt{2} }x- \frac{1}{ \sqrt{2} }z=0 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3} }x+\frac{1}{ \sqrt{3} }y+\frac{1}{ \sqrt{3} }z=0}\)
dalej wyznaczam
\(\displaystyle{ x=z}\)
\(\displaystyle{ 2x=y}\)
więc \(\displaystyle{ t=\left( x,2x,x\right)}\)
teraz długość ma być 1 więc:
\(\displaystyle{ \left| t\right| = \sqrt{6 x^{2} }=1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{6} \vee x=- \frac{1}{6}}\)
i ostatecznie:
\(\displaystyle{ t=\left( \frac{1}{6}, \frac{1}{3}, \frac{1}{6} \right) \vee t=\left( - \frac{1}{6}, -\frac{1}{3}, -\frac{1}{6} \right)}\)
Czy to jest dobrze?
A podobny przykład, tylko trochę trudniejszy, ale też nie jestem pewien i prosiłbym o pomoc, czy dobrze:
wyznaczyć wektory mające długość 1 i ortagonalne do \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }\left( 1,0,-1\right), \frac{1}{ \sqrt{3} }\left( 1,1,1\right)}\)
Szukany wektor: \(\displaystyle{ t=\left( x,y,z\right)}\)
Postaje układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{ \sqrt{2} }x- \frac{1}{ \sqrt{2} }z=0 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3} }x+\frac{1}{ \sqrt{3} }y+\frac{1}{ \sqrt{3} }z=0}\)
dalej wyznaczam
\(\displaystyle{ x=z}\)
\(\displaystyle{ 2x=y}\)
więc \(\displaystyle{ t=\left( x,2x,x\right)}\)
teraz długość ma być 1 więc:
\(\displaystyle{ \left| t\right| = \sqrt{6 x^{2} }=1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{6} \vee x=- \frac{1}{6}}\)
i ostatecznie:
\(\displaystyle{ t=\left( \frac{1}{6}, \frac{1}{3}, \frac{1}{6} \right) \vee t=\left( - \frac{1}{6}, -\frac{1}{3}, -\frac{1}{6} \right)}\)
Czy to jest dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Wektory ortogonalne do wektora
wynikiem iloczynu wektorowego jest wektor prostopadły do 2 danych, też mi się to wydaje lepszą metodą, ale wizard8912, policzył 2 razy iloczyn skalarny i przyrównał go do zera. Odpowiedź powinna być taka sama
wizard8912, Twoje rozwiązanie jest dobre
wizard8912, Twoje rozwiązanie jest dobre
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wektory ortogonalne do wektora
faktycznie nie wiem dlaczego nie powiązalem tego z iloczynem skalarnym. ciekawe podejscie.
Jednak to nie są wersory. powino być \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) zamiast \(\displaystyle{ 6}\) w mianownikach. reszta ok.
Jednak to nie są wersory. powino być \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) zamiast \(\displaystyle{ 6}\) w mianownikach. reszta ok.