Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie symetryczną i niezdegenerowaną (mamy na myśli \(\displaystyle{ \det A \neq 0}\)) macierzą o wyrazach wymiernych. Udowodnić, że macierze:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}A&0\\0&-A\end{array}\right]}\) oraz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}I&0\\0&-I\end{array}\right]}\)
są kongruentne nad \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\)
Sprawdź, czy macierze są kongruentne
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy