Zbadać rozwiązalność układu w zależności od parametru a.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jimmyp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 25 paź 2011, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy

Zbadać rozwiązalność układu w zależności od parametru a.

Post autor: jimmyp »

Mam takie zadanie: Korzystając z tw. Kroneckera-Capellego zbadać rozwiązalność układu:

\(\displaystyle{ \begin{cases} (a-2)x+y+z=a-4 \\ -x+(a-1)y=2 \\ (a-3)x+(a+1)y+2z=-a \end{cases}}\)

w zależności od parametru \(\displaystyle{ a \in R}\). Wyznaczyć rozwiązanie w przypadku, gdy macierz rozszerzona układu ma najmniejszy rząd.

Kod: Zaznacz cały

http://tnij.org/wolframm


Ponieważ nie lubię Kroneckera, zrobiłem to sobie Gaussem i wyszło mi tak jak pokazuje wolfram. Pytanie mam jednak do tej pogrubionej części zadania - czy to rozwiązanie, o które pytają to to dla a różnego od 2?
Ostatnio zmieniony 9 sie 2013, o 13:17 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Zbadać rozwiązalność układu w zależności od parametru a.

Post autor: robertm19 »

Przez te upały nie mogę doliczyc tego zadania do końca. Ciągle mam gdzieś błąd. Ale rzeczywiście dla \(\displaystyle{ a=2}\) rzędy macierzy uzupelnionej i zwykłej redukują się do \(\displaystyle{ 2}\). Natomiast dla \(\displaystyle{ a=1}\) układ jest sprzeczny.
ODPOWIEDZ