Macierz z podanymi wartościami własnymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Macierz z podanymi wartościami własnymi

Post autor: MakCis »

Podać przykład kwadratowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) wymiaru \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) o następujących własnościach:

1. Jedynymi wartościami własnymi macierzy \(\displaystyle{ A}\) są liczby \(\displaystyle{ 0}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\).
2. Wartości \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) są jednokrotne.

Gdyby ta macierz miała być rozmiaru \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) to nie byłoby problemu. Poszukiwana macierz byłaby postaci \(\displaystyle{ A = P \begin{bmatrix} 1&0\\0&0\end{bmatrix}P^{-1}}\) gdzie \(\displaystyle{ P}\) łatwo wyznaczyć. Natomiast w tym przypadku nie mogę z tego wyjść gdyż macierz ta nie ma trzeciej wartości własnej, zatem nie jestem w stanie skonstruować jej macierzy diagonalnej.

Macie jakiś pomysł na to zadanie?
szw1710

Macierz z podanymi wartościami własnymi

Post autor: szw1710 »

Wielomian charakterystyczny macierzy \(\displaystyle{ 3\times 3}\) jest trzeciego stopnia. Mając dwa pierwiastki rzeczywiste, musi też mieć trzeci, i to także rzeczywisty. Jeśli \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) mają być jedynymi wartościami własnymi, to jedna z nich musi być dwukrotna.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Macierz z podanymi wartościami własnymi

Post autor: Gouranga »

stąd wniosek, że wielomian charakterystyczny musi być postaci \(\displaystyle{ a(x-0)(x-1)^2 = ax(x-1)^2 \text{ lub } a(x-0)^2 \cdot (x-1) = ax^2(x-1)}\)
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Macierz z podanymi wartościami własnymi

Post autor: MakCis »

Zgadza się, wygląda mi to po prostu na błąd w treści zadania. Autorowi zadania być może chodziło o znalezienie macierzy \(\displaystyle{ 2 \times 2}\)/.
szw1710 pisze:Wielomian charakterystyczny macierzy \(\displaystyle{ 3\times 3}\) jest trzeciego stopnia. Mając dwa pierwiastki rzeczywiste, musi też mieć trzeci, i to także rzeczywisty. Jeśli \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) mają być jedynymi wartościami własnymi, to jedna z nich musi być dwukrotna.
Ogólnie, wielomiany nieparzystego stopnia mają co najmniej jeden pierwiastek. Skąd wniosek, że jeśli wielomian trzeciego stopnia ma dwa pierwiastki to musi mieć trzeci, lub któryś z nich jest dwukrotny? Da się to jakoś uogólnić na wielomian dowolnego stopnia?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz z podanymi wartościami własnymi

Post autor: yorgin »

MakCis pisze: Ogólnie, wielomiany nieparzystego stopnia mają co najmniej jeden pierwiastek. Skąd wniosek, że jeśli wielomian trzeciego stopnia ma dwa pierwiastki to musi mieć trzeci, lub któryś z nich jest dwukrotny? Da się to jakoś uogólnić na wielomian dowolnego stopnia?
Wielomian stopnia \(\displaystyle{ n}\) ma \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków razem z ich krotnościami. Wartości własne liczymy rozkładając wielomian charakterystyczny nad \(\displaystyle{ \CC}\), nie nad \(\displaystyle{ \RR}\).
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

Macierz z podanymi wartościami własnymi

Post autor: omicron »

I dodatkowo jak napisał szw1710 będzie on rzeczywisty, bo pierwiastki wielomianu o współczynnikach rzeczywistych są parami sprzężone.
ODPOWIEDZ