Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ffff
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
Cześć!
Czy istnieje metoda liczenia wyznaczników stopnia większego niż trzeciego bez zastosowania zerowania wiersza/kolumny?
Czy istnieje metoda liczenia wyznaczników stopnia większego niż trzeciego bez zastosowania zerowania wiersza/kolumny?
- omicron
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 39 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
Przy rozwinięciu Laplace'a nie trzeba zerować wiersza/kolumny, aczkolwiek znacząco ułatwia to rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ffff
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
W sumie to dziwny miałem pomysł... Wydawało mi się to strasznie zagmatwane ale po chwili zastanowienia i kilku próbach idzie mi chyba nieźle .
Będziesz miały sprawdzić czy dobrze wyzerowałem tę kolumnę?
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2&0&3&1\\0&2&2&4\\-2&1&1&0 \\ 1&3&0&1\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ w4 \cdot 2 + w3 \\
w4 \cdot (-2) + w1}\)otrzymuję:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 0&-6&3&-1\\0&2&2&4\\0&7&1&2 \\ 1&3&0&1\end{vmatrix}}\)
Będziesz miały sprawdzić czy dobrze wyzerowałem tę kolumnę?
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2&0&3&1\\0&2&2&4\\-2&1&1&0 \\ 1&3&0&1\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ w4 \cdot 2 + w3 \\
w4 \cdot (-2) + w1}\)otrzymuję:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 0&-6&3&-1\\0&2&2&4\\0&7&1&2 \\ 1&3&0&1\end{vmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 24 lip 2013, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
dobrze aczkolwiek kolumna 3 była też prosta do zerowania
\(\displaystyle{ w_3 \cdot 2 + w_2\\
w_3 \cdot 3 + w_1}\)
\(\displaystyle{ w_3 \cdot 2 + w_2\\
w_3 \cdot 3 + w_1}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
Obecnie przychodzą mi do głowy:Christofanow pisze:Cześć!
Czy istnieje metoda liczenia wyznaczników stopnia większego niż trzeciego bez zastosowania zerowania wiersza/kolumny?
1.
2. Obliczenie wartości własnych macierzy,
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ffff
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
Dziękuję za sugestię .
Przy okazji mam pytanie o jakiś niezbyt wymagający zbiór zadań z algebry (tak na poziomie polibudy, nie matmy na uniwerku ).
Przy okazji mam pytanie o jakiś niezbyt wymagający zbiór zadań z algebry (tak na poziomie polibudy, nie matmy na uniwerku ).
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
co masz do uniwerku, miałem algebrę na uniwerku i było ciężko, nie mieliśmy taryfy ulgowej dla uniwerku (może dlatego, że z profesorem z polibudy)Christofanow pisze:Dziękuję za sugestię .
Przy okazji mam pytanie o jakiś niezbyt wymagający zbiór zadań z algebry (tak na poziomie polibudy, nie matmy na uniwerku ).
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
aa chyba że tak, bo już myślałem że podejście typu "bo wy na tym uniwerku się opierniczacie i nic nie robicie"Ser Cubus pisze:ale on napisał, że chce dla polibudy (w domyśle łatwiejsze), mniej teorii, więcej praktyki
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
Proponuję wrócić do głównego wątku związanego z propozycją zbioru zadań. Dyskusje na temat wymagań oraz "opierniczania się" można podjąć w dziale dot. dyskusji o matematyce, jednak wypowiedzi winny być bardziej merytoryzcne niż prezentowane wyżej.
Christofanow, jest seria książek "Matematyka dla politechnik". Wśród nich Algebra Liniowa autorstwa Skoczylasa i Jurlewicz (nie mam pojęcia, jak się odmienia to nazwisko). Szeroko dostępna w księgarniach naukowych/akademickich oraz w bibliotekach.
Christofanow, jest seria książek "Matematyka dla politechnik". Wśród nich Algebra Liniowa autorstwa Skoczylasa i Jurlewicz (nie mam pojęcia, jak się odmienia to nazwisko). Szeroko dostępna w księgarniach naukowych/akademickich oraz w bibliotekach.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
Można też wygenerować wszystkie permutacje i sumować iloczyny po wszystkichomicron pisze:Przy rozwinięciu Laplace'a nie trzeba zerować wiersza/kolumny, aczkolwiek znacząco ułatwia to rozwiązanie.
permutacjach (z uwzględnieniem parzystości permutacji)
(złożoność silni czyli mniej więcej taka jak rozwinięcia Laplace bez zerowania wierszy/kolumn)
Rozkładu LU można dokonać albo przyjmując za elementy macierzy L oraz U współczynniki literowe,
wymnażając i rozwiązując powstały układ równań albo zerować wiersze do uzyskania macierzy U
współczynniki użyte do zerowania wierszy zapisujesz w macierzy L
Metodę eliminacji można zrealizować mnożąc macierz przez macierze operacji elementarnych
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ffff
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Det stopnia > III, metoda obliczania bez zerowania w/k
Witam!
Co do głównego tematu - znalazłem metodę Chió.
Po kolei:
\(\displaystyle{ \leftarrow}\) Nie mam nic do uniwerków. Proszę uważniej przeczytać co napisałem .
\(\displaystyle{ \leftarrow}\) Serie Skoczylasa bardzo mi nie leżą, może z uwagi na osobistą niechęć do obu wykładowców i oficjalnego, marnego skryptu pewnej uczelni ich autorstwa.
Obecnie posiadam zbiór Minorskiego, ale tam z wyznaczników jest mało zadań.
Co do głównego tematu - znalazłem metodę Chió.
Po kolei:
\(\displaystyle{ \leftarrow}\) Nie mam nic do uniwerków. Proszę uważniej przeczytać co napisałem .
\(\displaystyle{ \leftarrow}\) Serie Skoczylasa bardzo mi nie leżą, może z uwagi na osobistą niechęć do obu wykładowców i oficjalnego, marnego skryptu pewnej uczelni ich autorstwa.
Obecnie posiadam zbiór Minorskiego, ale tam z wyznaczników jest mało zadań.