Macierz z odpowiednią wartością i przestrzenią własną

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Macierz z odpowiednią wartością i przestrzenią własną

Post autor: MakCis »

Podać przykład macierzy \(\displaystyle{ A \in M_{2 \times 2}( \mathbb{R})}\) spełniającej równocześnie następujace warunki:

• każdy wektor własny \(\displaystyle{ A}\) leży na prostej o równaniu \(\displaystyle{ x + y = 0}\);
• liczba \(\displaystyle{ 2}\) jest jedyną wartoscią własną macierzy \(\displaystyle{ A}\).

Pierwsze co mi przyszło na myśl to wzięcie macierzy jednokładności, ale wygląda na to, że wtedy przestrzenią własną jest całe \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\), zatem nie dobrze.

Postanowiłem więc wziąć dowolną macierz \(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} a&c\\b&d\end{bmatrix}}\).

Jej wielomianem charakterystycznym jest \(\displaystyle{ w(t) = t^2 - (a+d)t + ad - bc}\). Ponieważ \(\displaystyle{ 2}\) jest jedyną wartością własną to musi być \(\displaystyle{ w(t) = t^2-2t+4}\). Stąd, porównując odpowiednie współczynniki mam:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+d=2 \\ ad-bc=4 \end{cases}}\).

Ponadto chcemy aby \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&c\\b&d\end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1\\ -1\end{bmatrix} = 2 \begin{bmatrix} 1\\ -1\end{bmatrix}}\)

stąd:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a-c=2 \\ b-d=-2 \end{cases}}\)

Myślałem, że te dwa układy równań dadzą mi chociaż jakieś jedno rozwiązanie. Niestety, okazuje się, że układ ten jest sprzeczny.

Nie mam już zupełnie pomysłu na to zadanie. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz z odpowiednią wartością i przestrzenią własną

Post autor: yorgin »

MakCis pisze:
Jej wielomianem charakterystycznym jest \(\displaystyle{ w(t) = t^2 - (a+d)t + ad - bc}\). Ponieważ \(\displaystyle{ 2}\) jest jedyną wartością własną to musi być \(\displaystyle{ w(t) = t^2-2t+4}\).
No raczej \(\displaystyle{ w(t)=(t-2)^2=t^2-4t+4}\) i po tej zmianie układ będzie posiadał rozwiązanie.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Macierz z odpowiednią wartością i przestrzenią własną

Post autor: MakCis »

Fakt, strasznie głupi błąd. Dzięki.
ODPOWIEDZ