Sprawdzić czy dana funkcja jest przekształceniem liniowym:
a) \(\displaystyle{ \phi:\mathbb{R}[X] \rightarrow \mathbb{R}[X], \quad \phi(f)=f'}\);
b)\(\displaystyle{ \phi:C_{[0,1]} \rightarrow \mathbb{R}, \quad \phi(f)= \int_{0}^{1} f(x) \mbox{d}x}\).
Znam definicję przekształcenia liniowego, ale nie wiem jak to sprawdzić.
Przekształcenie liniowe
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przekształcenie liniowe
Masz sprawdzić, czy dla dowolnych \(\displaystyle{ f,g}\) oraz dowolnego \(\displaystyle{ a}\) zachodzą warunki:
\(\displaystyle{ \phi(af)=a\phi(f)}\)
\(\displaystyle{ \phi(f+g)=\phi(f)+\phi(g)}\)
\(\displaystyle{ \phi(f+g)=\phi(f)+\phi(g)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Przekształcenie liniowe
Zadanie wynika wprost z własności liniowości całki i pochodnej. Przypomnij sobie na czym to polega i porównaj z tym co napisał yorgin.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 2 mar 2013, o 14:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 18 razy
Przekształcenie liniowe
czyli to będzie tak: \(\displaystyle{ \phi(f+g)=(f+g)'=f'+g'=\phi(f)+\phi(g)}\)
\(\displaystyle{ L=\phi(\alpha f)=(\alpha f)'=\alpha 'f+f'\alpha}\)
\(\displaystyle{ P=\alpha\phi(f)=\alpha(f')}\)
\(\displaystyle{ L \neq P}\) i nie jest przekształceniem liniowym, tak?
\(\displaystyle{ L=\phi(\alpha f)=(\alpha f)'=\alpha 'f+f'\alpha}\)
\(\displaystyle{ P=\alpha\phi(f)=\alpha(f')}\)
\(\displaystyle{ L \neq P}\) i nie jest przekształceniem liniowym, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Przekształcenie liniowe
\(\displaystyle{ \alpha}\) jest liczbą rzeczywistą, stałą a nie funkcją. W tym drugim warunku pochodna stałej to 0.
Ogólnie zachodzi \(\displaystyle{ (af)'=af'}\) i nie trzeba korzystać ze wzoru na pochodna sumy.
Ogólnie zachodzi \(\displaystyle{ (af)'=af'}\) i nie trzeba korzystać ze wzoru na pochodna sumy.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przekształcenie liniowe
\(\displaystyle{ \RR[X]}\) jest liniową przestrzenią nad \(\displaystyle{ \RR}\), więc skalary powinny być brane z \(\displaystyle{ \RR}\) na co już słusznie zwrócił uwagę robertm19.
Z reguły wystarczy podstawić jedną definicję do drugiej.Tak, wiem, ale nie wiem jak to zastosować