macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
20lisek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

macierz odwrotna

Post autor: 20lisek »

Do wyznaczenia jest macierz odwrotna macierzy: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-2&0\\2&-1&0\\0&0&2\end{array}\right]}\).
Wyszło mi: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&2&0\\-2&3&0\\0&0&1/2\end{array}\right]}\)
Czy otrzymałem dobry wynik? proszę o szybką dopowiedź
Kamaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 13 kwie 2013, o 13:44
Płeć: Kobieta
Pomógł: 21 razy

macierz odwrotna

Post autor: Kamaz »

Wynik jest poprawny, co można sprawdzić wymnażając otrzymane macierze.
ODPOWIEDZ