Równania macierzowe z niewiadomą

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matrix88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 cze 2013, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równania macierzowe z niewiadomą

Post autor: matrix88 »

Rozwiązać równania macierzowe.

\(\displaystyle{ x * \begin{bmatrix} 3&6\\4&8\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&4\\9&18\end{bmatrix}}\)

Zrobiłem tak

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 3a+4b=2\\6a+8b=4\\3c+5d=9\\6c+8d=18 \end{array}\right.}\)

I właśnie nie wiem co dalej i jak obliczyć.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Równania macierzowe z niewiadomą

Post autor: Ser Cubus »

może po prostu przemnóż prawostronnie przez \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&6\\4&8\end{bmatrix}^{-1}}\),
potem wymnorzysz to co masz z lewej strony równania i masz macierz x
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równania macierzowe z niewiadomą

Post autor: yorgin »

Ser Cubus, ta macierz jet nieodwracalna.

matrix88, po prostu rozwiązujesz układ równań. To chyba nie jest skomplikowane?
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Równania macierzowe z niewiadomą

Post autor: Ser Cubus »

racja, napisałem to dosyć automatycznie, nie sprawdziłem wyznacznika, dzięki
ODPOWIEDZ