Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
grzesiekck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 lut 2013, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie macierzowe

Post autor: grzesiekck »

\(\displaystyle{ (A+X)^{T} \cdot B=C}\) można zapisać jako \(\displaystyle{ (A+X) \cdot B^{T}=C^{T}}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2013, o 23:15 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie macierzowe

Post autor: ares41 »

Nie.
\(\displaystyle{ \left( \left( A+X \right) ^{T} \cdot B \right) ^T=B^T \cdot \left( A+X \right)}\)
grzesiekck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 lut 2013, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie macierzowe

Post autor: grzesiekck »

ok, to jak z tego wyznaczyc X?-- 25 cze 2013, o 23:22 --A,B,C to sa inne macierze jak cos
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie macierzowe

Post autor: ares41 »

Pomnożyć lewostronnie przez \(\displaystyle{ \left( B^{T} \right) ^{-1}}\), a następnie odjąć \(\displaystyle{ A}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie macierzowe

Post autor: yorgin »

ares41 pisze:Pomnożyć lewostronnie przez \(\displaystyle{ \left( B^{T} \right) ^{-1}}\)
W tym momencie dobrze jest wiedzieć, że \(\displaystyle{ \det B\neq 0}\). Bez tego założenia rozwiązanie staje się znacznie trudniejsze.
ODPOWIEDZ