Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
vansgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 15 sty 2013, o 01:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzowe

Post autor: vansgirl »

Mam problem z takim równaniem
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -3&4&2\\6&5&-3\\1&1&2\end{bmatrix}X+\begin{bmatrix} 4&-4&-2\\-6&-4&3\\-1&-1&-1\end{bmatrix}X= \begin{bmatrix} 1&-2&-4\\2&3&8\\5&4&-1\end{bmatrix}}\)


Próbowałam tak:
1. Wyciągnęłam X z prawej strony
2. Dodałam macierze w nawiasie
3. Zrobiłam macierz odwrotną
i ty kończy się plan, bo wyszło mi, że owa macierz odwrotna ma wyznacznik = 0

Proszę o pomoc z tym zadaniem, mam egz w pon i spędza mi to sen z powiem jak patrzę na moje braki.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równanie macierzowe

Post autor: robertm19 »

Policz jeszcze raz, bo mnie suma macierzy wychodzi, że jest macierzą jednostkową.
vansgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 15 sty 2013, o 01:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzowe

Post autor: vansgirl »

Okej, wyszło mi, że suma jest macierzą jednostkową, czyli co teraz mam robić odwrotność macierzy jednostkowej i mnożyć lewostronie czy jak?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równanie macierzowe

Post autor: robertm19 »

Nie ma znaczenia z którj strony pomnożysz przez macierz jednostkową.
ODPOWIEDZ