Witam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 + x_2 + x_3 = 2 \\ x_1 - x_2 - x_3 = 0 \\ 2x_1 + x_2 + 3x_3 = 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&-1\\2&1&3\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}x_{1}\\x_{2}\\x_{3}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}2\\0\\1\end{array}\right]}\)
To nie jest trudne .
Ale jak załatwić to z równaniem z 2 wierszami i 3 niewiadomymi?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_1 + 3x_2 - x_3 = -2 \\ 3x_1 - 4x_2 + 6x_3 = 1, \end{cases}}\)
Lub z 3 wierszami, a 2 niewiadomymi?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 + x_2 = 2 \\ x_1 - 2x_2 = 3 \\ 3x_1 + x_2 = 0 \end{cases}}\)
Dany układ równan zapisać w postaci macierzowej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Dany układ równan zapisać w postaci macierzowej
Ostatnio zmieniony 20 cze 2013, o 18:10 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Dany układ równan zapisać w postaci macierzowej
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&3&-1\\3&-4&6\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}x_{1}\\x_{2}\\x_{3}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}-2\\1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&-2\\3&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}2\\3\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&-2\\3&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}2\\3\\0\end{array}\right]}\)