Baza przestrzeni złożona z wektorów własnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Baza przestrzeni złożona z wektorów własnych

Post autor: Gadziu »

\(\displaystyle{ B=\left( v_{1},v_{2},v_{3}\right) \ \hbox{bazy przestrzeni wektorowej V}}\)
\(\displaystyle{ U=\left( u_{1},u_{2},u_{3}\right) \ \hbox{układy wektorów przestrzeni V}}\)
\(\displaystyle{ W=\left( w_{1},w_{2},w_{3}\right) \ \hbox{układy wektorów przestrzeni V}}\)
\(\displaystyle{ F \ \hbox{- operator liniowy na V taki, że: }Fu_{1}=w_{1} \ Fu_{2}=w_{2} \ Fu_{3}=w_{3}}\)
\(\displaystyle{ M_{B}(U)=\left[\begin{array}{ccc}1&1&-1\\1&2&-1\\2&3&-1\end{array}\right] \ M_{B}(W)=\left[\begin{array}{ccc}0&-2&1\\1&-3&1\\1&-4&1\end{array}\right]}\)
Czy istnieje baza V złożona z wektorów własnych operatora F?
Kompletnie nie wiem jak zrobić to zadanie, proszę o pomoc:)
ODPOWIEDZ