własność iloczynu skalarnego
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
własność iloczynu skalarnego
Bardzo proszę o dowód jednej z własności iloczynu skalarnego:
\(\displaystyle{ \parallel \alpha \times \beta \parallel = \mu(R(\alpha,\beta))}\)
\(\displaystyle{ \parallel \alpha \times \beta \parallel = \mu(R(\alpha,\beta))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
własność iloczynu skalarnego
Czary mary, mamy \(\displaystyle{ \mu}\) i \(\displaystyle{ R}\). Państwo sami sobie znajdą, co to jest.
No przepraszam, ale gdzieś to musiało się pojawić, skoro jest używane. Albo na wykładzie, albo na ćwiczeniach. Ponieważ nie mamy Twoich notatek, musisz poszukać/dowiedzieć się tego.
No przepraszam, ale gdzieś to musiało się pojawić, skoro jest używane. Albo na wykładzie, albo na ćwiczeniach. Ponieważ nie mamy Twoich notatek, musisz poszukać/dowiedzieć się tego.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
własność iloczynu skalarnego
\(\displaystyle{ R\left( \alpha,\beta \right)}\) - równoległobok rozpięty przez wektory \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\)
\(\displaystyle{ \mu}\) - miara; tutaj miara powierzchni, czyli pole.
\(\displaystyle{ \mu \left( R \left( \alpha,\beta \right) \right)}\) - pole powierzchni równoległoboku rozpiętego przez wektory \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\)
\(\displaystyle{ \parallel \alpha \times \beta \parallel = \parallel\alpha \parallel \parallel\beta\parallel \sin \left( \angle \left( \alpha,\beta \right) \right)}\)
Z drugiej strony pole równoległoboku wynosi:
\(\displaystyle{ \mu(R(\alpha,\beta))=\parallel\alpha \parallel \parallel\beta\parallel \sin \left( \angle \left( \alpha,\beta \right) \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ \parallel\beta\parallel \sin \left( \angle \left( \alpha,\beta \right) \right)}\) jest jego wysokością opuszczoną na bok \(\displaystyle{ \alpha}\).
Stąd mamy tezę.
Ps. To raczej znane oznaczenia w analizie wektorowej.
\(\displaystyle{ \mu}\) - miara; tutaj miara powierzchni, czyli pole.
\(\displaystyle{ \mu \left( R \left( \alpha,\beta \right) \right)}\) - pole powierzchni równoległoboku rozpiętego przez wektory \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\)
\(\displaystyle{ \parallel \alpha \times \beta \parallel = \parallel\alpha \parallel \parallel\beta\parallel \sin \left( \angle \left( \alpha,\beta \right) \right)}\)
Z drugiej strony pole równoległoboku wynosi:
\(\displaystyle{ \mu(R(\alpha,\beta))=\parallel\alpha \parallel \parallel\beta\parallel \sin \left( \angle \left( \alpha,\beta \right) \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ \parallel\beta\parallel \sin \left( \angle \left( \alpha,\beta \right) \right)}\) jest jego wysokością opuszczoną na bok \(\displaystyle{ \alpha}\).
Stąd mamy tezę.
Ps. To raczej znane oznaczenia w analizie wektorowej.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
własność iloczynu skalarnego
O ile z \(\displaystyle{ \mu}\) można było zgadywać, że być może chodzi o miarę, o tyle z równoległobokiem rozpiętym na wektorach spotykam się pierwszy raz.ares41 pisze: Ps. To raczej znane oznaczenia w analizie wektorowej.