Napisz równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(-1,5,7)}\) i równoległej do płaszczyzny \(\displaystyle{ 2X-Y+5Z-1=0}\)
RÓWNANIE PARAMETRYCZNE :
Skoro musi przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ P}\) , to
\(\displaystyle{ pi : P + lin ( [}\) \(\displaystyle{ ], [}\) \(\displaystyle{ ] )}\)
Co powinnam dać w lin?
Rozwiązanie układu równań?
RÓWNANIE OGÓLNE :
Z postaci parametrycznej, czy da się szybciej?
Takie pytanie jeszcze jak wyjdzie mi coś takiego :
\(\displaystyle{ ax+by+cz+d=0}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d \in \RR}\) to pomijam d w zapisie równania ogólnego?
Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny
Wydaje mi się, że możesz odczytać wektor normalny płaszczyzny którą już masz. Nowa płaszczyzna będzie równoległa gdy będzie miała ten sam wektor normalny lub o przeciwnym zwrocie.
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny
W \(\displaystyle{ lin}\) powinny się znaleźć wektory rozpinające tę pierwszą płaszczyznę. Możesz je wyliczyć, wybierając z niej dowolne trzy niewspółliniowe punkty.
Równanie ogólne możesz otrzymać z tego pierwszego, jak napisał robertm19.
Równanie ogólne możesz otrzymać z tego pierwszego, jak napisał robertm19.
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny
Nie do końca, bo po podstawieniu punktu \(\displaystyle{ P}\) otrzymasz:
\(\displaystyle{ 2\cdot(-1)-5+5\cdot7=-2-5+35=28 \neq 1}\)
Wektor normalny (tzn. prostopadły) płaszczyzny przyjmujesz ten sam, ale musisz dopasować jej położenie, by przechodziła przez punkt \(\displaystyle{ P}\). Tzn. podstawiasz współrzędne punktu do równania \(\displaystyle{ 2x - y + 5z = c}\) i wyliczasz \(\displaystyle{ c}\). W tym przypadku jest równe \(\displaystyle{ 28}\).
Niewspółliniowe różne punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) danej płaszczyzny, tzn. takie żeby z dwóch wektorów, które otrzymasz (np. \(\displaystyle{ A - B}\) i \(\displaystyle{ C - B}\)), jeden nie był wielokrotnością drugiego.
\(\displaystyle{ 2\cdot(-1)-5+5\cdot7=-2-5+35=28 \neq 1}\)
Wektor normalny (tzn. prostopadły) płaszczyzny przyjmujesz ten sam, ale musisz dopasować jej położenie, by przechodziła przez punkt \(\displaystyle{ P}\). Tzn. podstawiasz współrzędne punktu do równania \(\displaystyle{ 2x - y + 5z = c}\) i wyliczasz \(\displaystyle{ c}\). W tym przypadku jest równe \(\displaystyle{ 28}\).
Niewspółliniowe różne punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) danej płaszczyzny, tzn. takie żeby z dwóch wektorów, które otrzymasz (np. \(\displaystyle{ A - B}\) i \(\displaystyle{ C - B}\)), jeden nie był wielokrotnością drugiego.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 13:33 przez lukequaint, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny
\(\displaystyle{ c=38}\) ? a nie \(\displaystyle{ 28}\) chyba..
-- 18 cze 2013, o 12:50 --
RÓWNANIE PARAMTERYCZNE :
\(\displaystyle{ 2x-y+5z=1}\)
A więc : \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} , 0 , 0 \right) + lin \left( \left[ \frac{1}{2} ,1 ,0 \right] , \left[ \frac{-5}{2},0,1 \right] \right)}\)
Lin płaszczyzny zawsze jest 1 w RR^3 chyba.. więc to koniec?
-- 18 cze 2013, o 12:50 --
RÓWNANIE PARAMTERYCZNE :
\(\displaystyle{ 2x-y+5z=1}\)
A więc : \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} , 0 , 0 \right) + lin \left( \left[ \frac{1}{2} ,1 ,0 \right] , \left[ \frac{-5}{2},0,1 \right] \right)}\)
Lin płaszczyzny zawsze jest 1 w RR^3 chyba.. więc to koniec?
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny
Myślę, że jednak \(\displaystyle{ c=28}\), spójrz na obliczenia - nie widzę błędu. \(\displaystyle{ 38}\) wyszło Ci prawdopodobnie dlatego, że podstawiłaś współrzędne wektora normalnego, a nie punktu. Ta płaszczyzna ma przechodzić przez \(\displaystyle{ P=\left(\begin{array}{c}-1\\5\\7\end{array}\right)}\) czy \(\displaystyle{ P=\left(\begin{array}{c}\frac{1}{2}\\0\\0\end{array}\right)}\)? Bo tutaj:
Wektory rozpinające płaszczyznę są w porządku i po poprawieniu powyższego to będzie koniec. A co do otoczki liniowej... jeżeli pytasz, czy płaszczyznę mogą rozpinać tylko dwa konkretne wektory, to nie - można znaleźć nieskończenie wiele takich par (muszą być liniowo niezależne), np.:
\(\displaystyle{ \left(
\begin{array}
{c}
1\\
2\\
0
\end{array}
\right)
,
\left(
\begin{array}
{c}
3\\
1\\
-1
\end{array}
\right)}\) też rozpinają tę płaszczyznę.
jest raczej błąd.myszka9 pisze: A więc : \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} , 0 , 0 \right)}\)...
Wektory rozpinające płaszczyznę są w porządku i po poprawieniu powyższego to będzie koniec. A co do otoczki liniowej... jeżeli pytasz, czy płaszczyznę mogą rozpinać tylko dwa konkretne wektory, to nie - można znaleźć nieskończenie wiele takich par (muszą być liniowo niezależne), np.:
\(\displaystyle{ \left(
\begin{array}
{c}
1\\
2\\
0
\end{array}
\right)
,
\left(
\begin{array}
{c}
3\\
1\\
-1
\end{array}
\right)}\) też rozpinają tę płaszczyznę.