wzor na elementy macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

wzor na elementy macierzy

Post autor: Majka99 »

hej,mam za zadanie wyznaczyć wzór na elementy macierzy \(\displaystyle{ A^n}\) gdzie \(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}0&2\\-3&5\end{array}\right]}\). Jak się coś takiego tworzy ?
Ostatnio zmieniony 17 cze 2013, o 23:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wzor na elementy macierzy

Post autor: »

Zacznij od zdiagonalizowania macierzy \(\displaystyle{ A}\) (wartości własne, wektory własne etc.).

Q.
Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

wzor na elementy macierzy

Post autor: Majka99 »

Wartości własne to \(\displaystyle{ 3 , 2}\) Wektory wlasne to:\(\displaystyle{ \left[ \frac{2}{3},1\right]}\) i \(\displaystyle{ \left[ \\1,1\right]}\).Co dalej ?
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

wzor na elementy macierzy

Post autor: blackbird936 »

Wektory własne liczysz z tego wzoru : \(\displaystyle{ (A -aI)\left[ x , y \right]^T = \left[ 0,0 \right]^T}\) ?
\(\displaystyle{ A}\) - macierz
\(\displaystyle{ a}\) - wartość własna
\(\displaystyle{ I}\) - macierz jednostkowa

???-- 18 cze 2013, o 10:43 --I przyłączam się do pytania
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

wzor na elementy macierzy

Post autor: yorgin »

Jeśli \(\displaystyle{ P}\) jest macierzą przejścia złożoną z wektorów własnych, a \(\displaystyle{ J}\) jest diagonalizacją, to:

\(\displaystyle{ A^n=(PJP^{-1})^n=\underbrace{PJP^{-1}PJP^{-1}\ldots PJP^{-1}}_{\times n}=PJ^nP^{-1}}\)
ODPOWIEDZ