Parametr - Macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xDcichoxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 cze 2013, o 18:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Parametr - Macierz

Post autor: xDcichoxD »

Zbadaj, dla jakich wartości parametru a poniższy układ równań jest oznaczony, dla jakich nieoznaczony a dla jakich sprzecznych
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+y=a+1 \\ (a+2)x+2y=3a-2 \\ 3x+y=5 \end{cases}}\)-- 18 cze 2013, o 16:53 --Chciałam to zrobić z Cramera, ale to nie jest macierz kwadratowa.
Hassgesang
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 17 razy

Parametr - Macierz

Post autor: Hassgesang »

Z ostatniego równania mamy \(\displaystyle{ y=5-3x}\). Podstawiając do pozostałych równań, dostajemy: \(\displaystyle{ 4-a-3x+ax=0}\) oraz \(\displaystyle{ (a-4)(x-3) = 0}\). Zacznij analizę liczby rozwiązań od drugiego równania.
ODPOWIEDZ