Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
Rozwiąż następujący układ równań linowych metodą Kroneckera-Capellego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y = 1 \\ 2x + 2z = 2 \\ y + z = 0 \\ x + y + 2z = 1 \end{cases}}\)
Proszę o pomoc, z góry dziękuje
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y = 1 \\ 2x + 2z = 2 \\ y + z = 0 \\ x + y + 2z = 1 \end{cases}}\)
Proszę o pomoc, z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 16 cze 2013, o 18:23 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
Problem jest jaki? Co trzeba w tym twierdzeniu policzyc?
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
liczbę niewiadomych i rząd macierzy. I od tego zależy liczba parametrów. I nie wiem jak na końcu to uzaleznić. Ile wziąśc równan do wyniku i co przyjąc za parametr.
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
Mam policzone. Rząd wyszedł mi 2 a liczba niewiadomych to 3. Tak więc bd jeden parametr. I co dalej?
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
I tyle, rozwiazan jest nieskonczenie wiele i tak to zapisujemy.
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
Niestety nie. Na kolokwium miałam właśnie do tego momentu. Pani mi nie zaliczyła, napisała brak rozwiązania.
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
rozwiazanie mozesz obliczyc z elimnacji Gaussa albo z takich najłatwiejszych przeksztalcen tych rownan
Układ równań liniowych - metoda kroneckera Capellego
Nie mam pojęcia jak to zrobić. W książce jest cos o tym że za jedną niewiadomą podstawiam parametr. I biorąc ileś równan z układu można to obliczyć. Kompletnie nie wiem jak to zrobić dalej. Czy móże ktoś mi to rozwiązać dokładnie tą metodą?