Oblicz wyznacznik

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Fisher90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 151 razy

Oblicz wyznacznik

Post autor: Fisher90 »

Witam.
Mam do obliczenia wyznacznik IV stopnia: \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}-3&2&1&0\\5&-1&0&3\\0&4&-2&1\\2&-5&0&4\end{array}\right|}\)

Niestety w moich obliczeniach musiał się gdzieś wkraść błąd, ponieważ mój wynik (\(\displaystyle{ 135}\)) nie pokrywa się z odpowiedzią z podręcznika (\(\displaystyle{ 201}\)).

Moje obliczenia:
Zeruję kolumnę 3. Nowy wiersz numer 3 uzyskuję poprzez wymnożenie przez 2wiersza 1 i dodanie starego wiersza 3. W efekcie otrzymuję
\(\displaystyle{ =\left|\begin{array}{cccc}-3&2&1&0\\5&-1&0&3\\0&8&0&1\\2&-5&0&4\end{array}\right|=}\)

\(\displaystyle{ =1 \left|\begin{array}{ccc}\\5&-1&3\\0&8&1\\2&-5&4\end{array}\right|=}\)

Dopisuję pod wyznacznikiem dwa pierwsze wiersze tego wyznacznika i stosuję metodę Sarrusa otrzymując:

\(\displaystyle{ =1(160+0+(-2)-48-(-25)-0)=135}\)

Proszę o pomoc w lokalizowaniu błędu.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Oblicz wyznacznik

Post autor: kerajs »

Błąd powstał przy zerowaniu elementu\(\displaystyle{ a _{3,3}}\)
Źle policzyłeś \(\displaystyle{ a _{3,1}}\) . Powinien wynosić -6 a nie 0.
ODPOWIEDZ