Witam.
Polecenie: Oblicz wyznacznik za pomocą Laplace`a równanie \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3x&-1\\x&2x-3\end{array}\right]= \frac{3}{2}}\).
Proszę o wskazówki, jak rozwiązać to zadanie.
Oblicz wyznacznik Laplacem
Oblicz wyznacznik Laplacem
Co to znaczy "za pomocą Laplace'a"? Poszedłbym do Laplace'a i go zapytał.
Wskazówka. Oblicz wyznacznik po lewej stronie. Inaczej sobie tego nie wyobrażam, bo macierz nie jest równa liczbie.
Wskazówka. Oblicz wyznacznik po lewej stronie. Inaczej sobie tego nie wyobrażam, bo macierz nie jest równa liczbie.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Oblicz wyznacznik Laplacem
Tak miało być zapisane rówanie: \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}3x&-1\\x&2x-3\end{array}\right|= \frac{3}{2}}\)
Co do treści zadania, to powinno być: za pomocą rozwinięcie Laplace`a
Sugerując się wskazówką.
\(\displaystyle{ 6x^{2}-9x-(-x)=0}\)
\(\displaystyle{ 6x^{2}-8x=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(-8)^{2}-4 \cdot 6 \cdot 0=64}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=8}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-(-8)-8}{2 \cdot 6}=0}\) i \(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-(-8)+8}{2 \cdot 6}= \frac{4}{3}}\)
Co dalej miałbym zrobić z tymi \(\displaystyle{ x-ksami}\)?
Co do treści zadania, to powinno być: za pomocą rozwinięcie Laplace`a
Sugerując się wskazówką.
\(\displaystyle{ 6x^{2}-9x-(-x)=0}\)
\(\displaystyle{ 6x^{2}-8x=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(-8)^{2}-4 \cdot 6 \cdot 0=64}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=8}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-(-8)-8}{2 \cdot 6}=0}\) i \(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-(-8)+8}{2 \cdot 6}= \frac{4}{3}}\)
Co dalej miałbym zrobić z tymi \(\displaystyle{ x-ksami}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Oblicz wyznacznik Laplacem
Nie \(\displaystyle{ 6x^2 - 9x - (-x) = 0}\) tylko \(\displaystyle{ 6x^2 - 9x - (-x) = \frac{3}{2}}\)
A te iksy to po prostu rozwiązania tego równania.
A te iksy to po prostu rozwiązania tego równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
Oblicz wyznacznik Laplacem
Taka mała wskazówka: jeśli w równaniu kwadratowym nie masz wyrazu wolnego, to nie opłaca się liczyć delty. Im więcej obliczeń tym łatwiej się pomylić.Fisher90 pisze:\(\displaystyle{ 6x^{2}-9x-(-x)=0}\)
\(\displaystyle{ 6x^{2}-8x=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(-8)^{2}-4 \cdot 6 \cdot 0=64}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=8}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-(-8)-8}{2 \cdot 6}=0}\) i \(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-(-8)+8}{2 \cdot 6}= \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ 6x^{2}-8x=0 \\
3x^{2}-4x=0 \\
3x\left(x-\frac{4}{3}\right)=0}\)
i z tego od razu masz miejsca zerowe
\(\displaystyle{ x _{1} =0, x _{2} =\frac{4}{3}}\)