Witam.
Polecenie: oblicz g(b).
\(\displaystyle{ g(z)=z^{2}-5z+3.}\)
\(\displaystyle{ b=\left[\begin{array}{ccc}2&-1\\-3&3\end{array}\right]}\)
O co chodzi? Proszę o wskazówki, jak obliczyć to zadanie.
Obliczenie g(b)
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Obliczenie g(b)
No dobra, zatem:
\(\displaystyle{ z ^{2}}\): \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}7&-5\\-15&12\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 5z}\): \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}10&5\\-15&15\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ z ^{2}-5z}\): \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&-10\\0&-3\end{array}\right]}\)
Dotąd jest dobrze?
\(\displaystyle{ z ^{2}}\): \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}7&-5\\-15&12\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 5z}\): \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}10&5\\-15&15\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ z ^{2}-5z}\): \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&-10\\0&-3\end{array}\right]}\)
Dotąd jest dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Obliczenie g(b)
W \(\displaystyle{ 5z}\) element \(\displaystyle{ a_{12}}\); zgubiłeś minusa.
Co do "+3" to dodajemy \(\displaystyle{ 3I}\)( chociaż tego nie jestem pewien )
Co do "+3" to dodajemy \(\displaystyle{ 3I}\)( chociaż tego nie jestem pewien )
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Obliczenie g(b)
Faktycznie zgubiłem minusa. Zatem \(\displaystyle{ z^{2}-5z=\left[\begin{array}{ccc}-3&0\\0&-3\end{array}\right]}\)
Zostało do obliczenia: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&0\\0&-3\end{array}\right]+3}\). Jak to obliczyć?
Odpowiedź z książki to: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)
Zostało do obliczenia: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&0\\0&-3\end{array}\right]+3}\). Jak to obliczyć?
Odpowiedź z książki to: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)