Witam. W poniedziałek egzamin a ja mam problem z 2 równaniami macierzowymi, a mianowice
a)
\(\displaystyle{ AX-X=B}\)
b)
\(\displaystyle{ AX+2X=B}\)
Jak je dobrze przekształcić ??
Trudne Równania macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 cze 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorskie
Trudne Równania macierzowe
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 23:51 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Trudne Równania macierzowe
a) \(\displaystyle{ (A-I)X=B}\)
b) \(\displaystyle{ (A+2I)X=B}\).-- 15 cze 2013, o 00:05 --A skąd wiesz, że są to macierze kwadratowe? Owszem, ja tak zasugerowałem pisząc I. A więc rozważyłem przypadek szczególny. Powiedzmy, że go pociągniemy. Będzie jak piszesz, o ile \(\displaystyle{ A-I}\) będzie nieosobliwa. Podobnie w B. Więc odpada w a) przypadek \(\displaystyle{ \det A=1}\). Trzeba go rozważać osobno.
b) \(\displaystyle{ (A+2I)X=B}\).-- 15 cze 2013, o 00:05 --A skąd wiesz, że są to macierze kwadratowe? Owszem, ja tak zasugerowałem pisząc I. A więc rozważyłem przypadek szczególny. Powiedzmy, że go pociągniemy. Będzie jak piszesz, o ile \(\displaystyle{ A-I}\) będzie nieosobliwa. Podobnie w B. Więc odpada w a) przypadek \(\displaystyle{ \det A=1}\). Trzeba go rozważać osobno.