macierze:
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}2&1\\1&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B= \left[\begin{array}{ccc}-1&1\\2&1 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C= \left[\begin{array}{ccc}1&2\\2&2\end{array}\right]}\)
mam obliczyć macierz \(\displaystyle{ D= (A+2B) \cdot C}\)
czy wynik będzie taki:
\(\displaystyle{ D= \left[\begin{array}{ccc}0&3\\5&4\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2\\3&2\end{array}\right]}\)
a zatem
\(\displaystyle{ D=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}9&6\\17&18\end{array}\right]}\)
czy tak jest OK?
wyznaczyć macierz
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 cze 2013, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastp
- Podziękował: 3 razy
wyznaczyć macierz
Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, o 00:07 przez Qń, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] , a nie po kawałku. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
wyznaczyć macierz
Nie jest. Po pierwsze: najpierw zapisałaś:
\(\displaystyle{ C =
\left(\begin{array}
{cc}
1&2\\
2&2
\end{array} \right)}\)
a następnie:
\(\displaystyle{ C =
\left(\begin{array}
{cc}
1&2\\
3&2
\end{array} \right)}\)
Po drugie:
\(\displaystyle{ A + 2B =
\left(\begin{array}
{cc}
0&3\\
5&5
\end{array} \right)}\)
\(\displaystyle{ C =
\left(\begin{array}
{cc}
1&2\\
2&2
\end{array} \right)}\)
a następnie:
\(\displaystyle{ C =
\left(\begin{array}
{cc}
1&2\\
3&2
\end{array} \right)}\)
Po drugie:
\(\displaystyle{ A + 2B =
\left(\begin{array}
{cc}
0&3\\
5&5
\end{array} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 cze 2013, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastp
- Podziękował: 3 razy
wyznaczyć macierz
prawidłowe \(\displaystyle{ C=\left|\begin{array}{ccc}1&2\\3&2\end{array}\right|}\)
masz rację \(\displaystyle{ a+2B=\left|\begin{array}{ccc}0&3\\5&5\end{array}\right|}\)
więc macierz
\(\displaystyle{ d=\left|\begin{array}{ccc}9&6\\20&20\end{array}\right|}\)
chyba, ze coś przeoczyłam
masz rację \(\displaystyle{ a+2B=\left|\begin{array}{ccc}0&3\\5&5\end{array}\right|}\)
więc macierz
\(\displaystyle{ d=\left|\begin{array}{ccc}9&6\\20&20\end{array}\right|}\)
chyba, ze coś przeoczyłam
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
wyznaczyć macierz
Dla tej macierzy \(\displaystyle{ C}\) podany wynik jest prawidłowy. Powinnaś jednak zwrócić większą uwagę na zapis. Zazwyczaj to, jakiego rodzaju nawiasów używasz, ma znaczenie. Pionowymi kreskami oznacza się wyznacznik, natomiast macierz zapisuje się zwykle w okrągłych lub kwadratowych nawiasach. Ponadto np. pierwszą podaną przez Ciebie macierz raz oznaczasz \(\displaystyle{ A}\), a innym razem \(\displaystyle{ a}\). To może prowadzić do nieporozumień.