Znalezienie takiego "a", aby 2 macierze były równe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Fisher90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 151 razy

Znalezienie takiego "a", aby 2 macierze były równe

Post autor: Fisher90 »

Witam.
Polecenie do mego zadania. Znajdź takie "a",aby 2 macierze były równe:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&0&1\\0&a-1&a\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a^{2}-3&0&a-1\\0&0&a^{3}+a-9\\0&1&2\end{array}\right]}\)

Co zrobić, aby znaleźć to "wymarzone" a? Proszę o wskazówki.

Edit: Poprawienie błędu w zapisie drugiej macierzy
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 23:02 przez Fisher90, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Znalezienie takiego "a", aby 2 macierze były równe

Post autor: robertm19 »

nie ma takiego a. Widać to porównując elementy \(\displaystyle{ a_{11}}\) z obu macierzy i \(\displaystyle{ a_{33}}\)
Fisher90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 151 razy

Znalezienie takiego "a", aby 2 macierze były równe

Post autor: Fisher90 »

Już wiem. Dzięki robertm19 za zapisanie w swoim poście słowa "porównując", od razu zajarzyłem, jak obliczyć to "a".
Patryk Iwanek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2013, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

Znalezienie takiego "a", aby 2 macierze były równe

Post autor: Patryk Iwanek »

Czy aby na pewno nie ma? Czy szukanym \(\displaystyle{ a}\) nie będzie \(\displaystyle{ 2}\)?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, o 00:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Fisher90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 151 razy

Znalezienie takiego "a", aby 2 macierze były równe

Post autor: Fisher90 »

Tak, będzie to 2. Na początku źle zapisałem drugą macierz i wówczas nie było odpowiedniego a.
ODPOWIEDZ