Wyznacz oś obrotu u R^3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznacz oś obrotu u R^3

Post autor: myszka9 »

Macierz A jest macierzą obrotu w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR ^3}\). Wyznacz oś obrotu , jeśli :

\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}-\frac{2}{2}&-\frac{\sqrt{6}}{4}&\frac{\sqrt{2}}{4}\\\frac{\sqrt{2}}{2}&\frac{-\sqrt{6}}{4}&\frac{\sqrt{2}}{4}\\0&\frac{1}{2}&\frac{\sqrt{3}}{2}\end{array}\right]}\)

Czy będzie to \(\displaystyle{ [1,0,0]}\) ?

-- 13 cze 2013, o 12:51 --

Po małych przekszałceniach wychodzi mi :

\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&\frac{-\sqrt{6}}{2}&\frac{\sqrt{2}}{2}\\0&\frac{1}{2}&\frac{\sqrt{3}}{2}\end{array}\right]}\)

Jaki w takch razie jest kąt?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 22:46 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
krystian8207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dachnów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 13 razy

Wyznacz oś obrotu u R^3

Post autor: krystian8207 »

W jakich bazach jest ta pierwsza macierz? I przede wszystkim w jakiej bazie jest przedstawiona ta ostatnia macierz?
ODPOWIEDZ