Liniowa zależność układów funkcji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Miix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 kwie 2011, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Liniowa zależność układów funkcji

Post autor: Miix »

Witam,

Jak się sprawdza liniową zależność układów funkcji? Chodzi mi o sam schemat postępowania. Wiem, że każda z funkcji ma być kombinacją liniową pozostałych, ale nie bardzo wiem jak to sprawdzić.

Podaję przykładowy układ:

\(\displaystyle{ f(x)=1, g(x)=x, h(x)=4x, i(x)=x ^{2}}\)

Z góry dzięki za pomoc.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Liniowa zależność układów funkcji

Post autor: robertm19 »

Weźmy f,g,i. Z funkcja h nie będą niezależne.
Pokazuje się że:
\(\displaystyle{ \alpha f(x)+\beta g(x)+\gamma i(x)=0}\) dla każdego x, wynika \(\displaystyle{ \alpha=\beta=\gamma=0}\)
\(\displaystyle{ \alpha =0}\) uzyskamy biorąc \(\displaystyle{ x=0}\)
Pozostaje
\(\displaystyle{ \beta x+\gamma x^2=0}\)
Weźmy teraz x=1 i x=-1
Otrzymamy
\(\displaystyle{ \beta +\gamma=0}\)
\(\displaystyle{ -\beta+\gamma=0}\)
Rozwiązując układ uzyskamy tezę.
Miix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 kwie 2011, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Liniowa zależność układów funkcji

Post autor: Miix »

Ale skoro z funkcją h nie będą liniowo niezależne. Czyli cały układ jest liniowo zależny? Dlaczego możemy od tak wykreślić z dalszych rozważań jedną funkcję?
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

Liniowa zależność układów funkcji

Post autor: omicron »

To zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli masz pokazać liniową zależność, to niczego nie wykreślasz lecz stwierdzasz, że są zależne i koniec. Jeśli natomiast potrzebujesz zbiór funkcji liniowo niezależnych, to możesz jedną funkcję odrzucić z tego powodu, iż z definicji liniowej niezależności(zależności) można ją uzyskać poprzez kombinację liniową pozostałych.
ODPOWIEDZ