liniowa niezależność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jo-anna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 1 cze 2013, o 21:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy

liniowa niezależność

Post autor: Jo-anna »

Zbadaj liniową niezależność podanych układów wektorów analizując macierze ich współrzędnych w odpowiednich bazach i wskazując odpowiednie niezerowe minory:
a) \(\displaystyle{ x^{3}+2x-1}\), \(\displaystyle{ 3x^{2}+x+1}\), \(\displaystyle{ 2x^{3}+3x^{2}+5x-1}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R _{3[x]}}\),

b)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&1\\2&1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&2\\1&-1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1\\-3&0\end{bmatrix}}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ M_{2x2}}\).

W a) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&2\\0&3&3\\2&1&5\\-1&1&-1\end{bmatrix}}\) tak będzie wyglądać macierz? O co chodzi w "wskaż odpowiednio niezerowe minory"?
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

liniowa niezależność

Post autor: rafalpw »

To znaczy wskaż taką podmacierz kwadratową, której wyznacznik jest różny od \(\displaystyle{ 0}\). Odpowiednią, czyli \(\displaystyle{ 3 \times 3}\)
Jo-anna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 1 cze 2013, o 21:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy

liniowa niezależność

Post autor: Jo-anna »

Ah, no tak, dzięki! Gdy wektorów jest mniej niż wymiar, to szukamy czy istnieje choć jedna macierz kwadratowa o niezerowym wyznaczniku
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

liniowa niezależność

Post autor: rafalpw »

Podmacierz, tak zgadza się.
ODPOWIEDZ