Postać funkcji celu programu dualnego
Postać funkcji celu programu dualnego
Bierzesz ją z wektora prawych stron ograniczeń.
Np. dla programu \(\displaystyle{ 8x+9y\to\max}\) z ograniczeniami
\(\displaystyle{ \left\{\begin{aligned}
2x+y&\le 10\\
x+4y&\le 7\\
4x+3y&\le 15
\end{aligned}
\right.}\)
funkcją celu w programie dualnym jest \(\displaystyle{ 10u+7v+15w}\) i masz ją zminimalizować. Tutaj z ograniczeniami
\(\displaystyle{ \left\{\begin{aligned}
2u+v+4w&\ge 8\\
u+4v+3w&\ge 9
\end{aligned}
\right.}\)
Nie jestem pewien kierunku nierówności \(\displaystyle{ \ge}\), ale chyba tak to było. Kwestia do sprawdzenia.
Oczywiście wszystkie zmienne \(\displaystyle{ x,y,u,v,w}\) są nieujemne.
Np. dla programu \(\displaystyle{ 8x+9y\to\max}\) z ograniczeniami
\(\displaystyle{ \left\{\begin{aligned}
2x+y&\le 10\\
x+4y&\le 7\\
4x+3y&\le 15
\end{aligned}
\right.}\)
funkcją celu w programie dualnym jest \(\displaystyle{ 10u+7v+15w}\) i masz ją zminimalizować. Tutaj z ograniczeniami
\(\displaystyle{ \left\{\begin{aligned}
2u+v+4w&\ge 8\\
u+4v+3w&\ge 9
\end{aligned}
\right.}\)
Nie jestem pewien kierunku nierówności \(\displaystyle{ \ge}\), ale chyba tak to było. Kwestia do sprawdzenia.
Oczywiście wszystkie zmienne \(\displaystyle{ x,y,u,v,w}\) są nieujemne.
Postać funkcji celu programu dualnego
Czy wyniki programu pierwotnego i programu dualnego mogą być różne?
Postać funkcji celu programu dualnego
Tak, z wyników zadania dualnego odczytujesz dopiero wyniki pierwotnego.