Witam.
Jak rozwiązać układ takich równań?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x+2xz=0\\6y+2yz+4z=0\\ x^{2}+ y^{2}+4y=0 \end{cases}}\)
Bardzo proszę o pomoc.
układ 3 równań
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
układ 3 równań
Z pierwszego równania wyznacz \(\displaystyle{ z}\):
\(\displaystyle{ 6x+2xz=0}\)
Przy założeniu, że \(\displaystyle{ x \neq 0}\) mamy:
\(\displaystyle{ z=-3}\)
Wstawiamy to do drugiego równania i...
\(\displaystyle{ 6y-6y-12=0}\)
\(\displaystyle{ -12=0}\)
Sprzeczność. Zatem \(\displaystyle{ x=0}\).
I pozostaje Ci już tylko rozwiązać układ z niewiadomymi \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ z}\)
\(\displaystyle{ 6x+2xz=0}\)
Przy założeniu, że \(\displaystyle{ x \neq 0}\) mamy:
\(\displaystyle{ z=-3}\)
Wstawiamy to do drugiego równania i...
\(\displaystyle{ 6y-6y-12=0}\)
\(\displaystyle{ -12=0}\)
Sprzeczność. Zatem \(\displaystyle{ x=0}\).
I pozostaje Ci już tylko rozwiązać układ z niewiadomymi \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ z}\)