iloczyn skalarny
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 12 maja 2013, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mieło
- Podziękował: 7 razy
iloczyn skalarny
jak sprawdzić czy to iloczyn skalarny ?
\(\displaystyle{ F \left( \left( x,y \right) , \left( z,v \right) \right) =3xz-2xv+5yz-yv}\)
\(\displaystyle{ F \left( \left( x,y \right) , \left( z,v \right) \right) =3xz-2xv+5yz-yv}\)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2013, o 17:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 24 maja 2013, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
iloczyn skalarny
Najszybciej chyba sprawdza się to przy pomocy kryterium Sylvestera.
Czyli jeżeli każdy minor macierzy utworzonej z tej funkcji jest większy od zera to funkcja jest iloczynem skalarnym
Czyli jeżeli każdy minor macierzy utworzonej z tej funkcji jest większy od zera to funkcja jest iloczynem skalarnym
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
iloczyn skalarny
Chyba zapominasz o innych założenia, o liniowości i symetryczności.zyrafka pisze:Najszybciej chyba sprawdza się to przy pomocy kryterium Sylvestera.
Czyli jeżeli każdy minor macierzy utworzonej z tej funkcji jest większy od zera to funkcja jest iloczynem skalarnym
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 24 maja 2013, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
iloczyn skalarny
Owszem są takie założenia, ale kiedy my na zajęciach chcieliśmy robić w ten sposób profesor mówił, że utrudniamy sobie życie i kazał wyłącznie stosować kryterium Sylvestera.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
iloczyn skalarny
chyba coś przekręciłaś. Macierz formy kwadratowej to macierz formy biegunowej dwuliniowej. Z sylwestra to nie wynika. To jest założenie w twierdzeniu.-- 3 czerwca 2013, 18:13 --zyrafka pisze:Owszem są takie założenia, ale kiedy my na zajęciach chcieliśmy robić w ten sposób profesor mówił, że utrudniamy sobie życie i kazał wyłącznie stosować kryterium Sylvestera.
Zależy w jakiej bazie.mat12345 pisze:jak by taka macierz wyglądała.
Jeżeli \(\displaystyle{ e_{1}=(1,0),e_{2}=(0,1)}\)
to \(\displaystyle{ a_{11}=f(e_{1},e_{1})}\)
\(\displaystyle{ a_{12}=f(e_{1},e_{2})}\)
\(\displaystyle{ a_{21}=f(e_{2},e_{1})}\)
\(\displaystyle{ a_{22}=f(e_{2},e_{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 24 maja 2013, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
iloczyn skalarny
W tym jest problem, bo my zapisywaliśmy \(\displaystyle{ u=(x_{1},x_{2})}\) oraz \(\displaystyle{ v=(y_{1},y_{2})}\) i funkcja wyglądała np tak: \(\displaystyle{ 2x_{1}y_{1}-x_{1}y_{2}+...}\) wtedy \(\displaystyle{ x_{1}y_{1}}\) oznacza \(\displaystyle{ a_{11}}\) w macierzy itd