Macierz odwrotna 3x3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Drzewo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 3 razy

Macierz odwrotna 3x3

Post autor: Drzewo18 »

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1/4&-1/6&a/108 \\ -1/6&1/3&0 \\ a/108&0&1/3\end{pmatrix}}\)
Jak wyznaczam macierz odwrotną, to pierwszy wyraz jest równy \(\displaystyle{ (-1)^{1+1}\begin{pmatrix}1/3&0\\0&1/3\end{pmatrix}=\frac{1}{9}}\).
Czemu więc Wolfram pokazuje taki dziwny wynik?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz odwrotna 3x3

Post autor: yorgin »

Jak podzielisz swój pierwszy wyraz przez wyznacznik (czego tu nie zrobiłeś), to wyjdzie Ci to samo, co w wolframie.
ODPOWIEDZ