Witam,
Otóż mam taki przykład:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4e^{-3t}&-e^{2t}\\e^{-3t}&e^{2t}\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}c_{1}(t)\\c_{2}(t)\end{array}\right] = \left[\begin{array}{cc} 1 + 4t\\ \frac{3}{2}t^{2} \end{array}\right]}\)
i teraz mam wyliczyć:
\(\displaystyle{ c_{1}(t) = ..}\)
\(\displaystyle{ c_{2}(t) = ..}\)
Mam to wyliczyć korzystając ze wzorów Crammer'a, oczywiście wiem jak one wyglądają itp. aczkolwiek przy tym przykładzie wszystko mi się miesza.. stąd też będę wdzięczna za wskazówki, jak po kolei się za to zabrać.
Układ równań - wzory Crammer'a
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Układ równań - wzory Crammer'a
Policzyć wyznacznik główny, sprawdzić czy jest niezerowy. Następnie podstawiać do wzorów, gdzie konkretnie napotykasz problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Układ równań - wzory Crammer'a
Wyznacznik wychodzi nie zerowy, więc mogę liczyć z Crammer'a.
Zatem tak: moim niewiadomymi są: \(\displaystyle{ c_{1}(t)...}\), a \(\displaystyle{ t}\) traktuję jako stalą?
Czyli powinnam wymnożyć te dwie macierze po lewej? Ale wtedy dostanę macierz 2x1..
Zatem tak: moim niewiadomymi są: \(\displaystyle{ c_{1}(t)...}\), a \(\displaystyle{ t}\) traktuję jako stalą?
Czyli powinnam wymnożyć te dwie macierze po lewej? Ale wtedy dostanę macierz 2x1..
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Układ równań - wzory Crammer'a
Nic nie musisz wymnażać. Aby otrzymać \(\displaystyle{ c_1(t)}\) należy zamienić pierwszą kolumnę na kolumnę z wyrazami wolnymi. Wówczas
\(\displaystyle{ c_1(t)=\frac{W_{c_1}}{W}}\)
gdzie \(\displaystyle{ W_{c_1}}\) jest właśnie wyznacznikiem macierzy opisanej powyżej.
\(\displaystyle{ c_1(t)=\frac{W_{c_1}}{W}}\)
gdzie \(\displaystyle{ W_{c_1}}\) jest właśnie wyznacznikiem macierzy opisanej powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Układ równań - wzory Crammer'a
Czyli liczę wyznacznik z takiej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1+4t&-e^{2t}\\ \frac{3}{2}t^{2} &e^{2t}\end{array}\right]}\) ?
A wyznacznik głównej: \(\displaystyle{ W = 5e^{-t}}\)
Czyli mam: \(\displaystyle{ C_{1}= \frac{1}{5} \left( 1 + 4t + \frac{3}{2}t^{2} \right) e^{3t}}\)?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1+4t&-e^{2t}\\ \frac{3}{2}t^{2} &e^{2t}\end{array}\right]}\) ?
A wyznacznik głównej: \(\displaystyle{ W = 5e^{-t}}\)
Czyli mam: \(\displaystyle{ C_{1}= \frac{1}{5} \left( 1 + 4t + \frac{3}{2}t^{2} \right) e^{3t}}\)?
Ostatnio zmieniony 1 cze 2013, o 12:55 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości - skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy