Podać przykład podprzestzeni wektorowej takiej, że \(\displaystyle{ W^{\perp \perp} \neq W}\).
Jakaś podpowiedź?
Przykład podprzestrzeni wektorowej
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 40 razy
Przykład podprzestrzeni wektorowej
Oczywiście, że nie. Mam jeden przykład, który wydaje mi się za bardzo zaawansowany i szukam innych propozycji.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Przykład podprzestrzeni wektorowej
Jeżeli się nie mylę, trzeba szukać w przestrzeniach nieskończenie wymiarowych niedomkniętych.
\(\displaystyle{ W^{\perp \perp}= \cl\ \text{lin}\, W}\)
Nie jestem ekspertem i mogę się mylić.
\(\displaystyle{ W^{\perp \perp}= \cl\ \text{lin}\, W}\)
Nie jestem ekspertem i mogę się mylić.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 40 razy
Przykład podprzestrzeni wektorowej
Niech \(\displaystyle{ V = l^2(\NN)}\)
\(\displaystyle{ V : = \left\{ f \in \Map(\NN,\CC) : \sum_{\NN}^{} |f(n)|^2 < \infty \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\langle f | g\right\rangle = \sum_{n}^{} \bar{f}_ng_n}\)
\(\displaystyle{ W= \oplus_{\NN} \CC}\) - skończone ciągi sumowalne z kwadratem prostopadłe do W. \(\displaystyle{ e_n}\) - baza kanoniczna to \(\displaystyle{ \left\langle e_n | f\right\rangle = 0}\), co implikuje \(\displaystyle{ f=0}\) . Taki mam przykład podany, niestety kompletnie nie rozumiem dlaczego działa.
Czy jest jakiś inny, prostszy?
\(\displaystyle{ V : = \left\{ f \in \Map(\NN,\CC) : \sum_{\NN}^{} |f(n)|^2 < \infty \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\langle f | g\right\rangle = \sum_{n}^{} \bar{f}_ng_n}\)
\(\displaystyle{ W= \oplus_{\NN} \CC}\) - skończone ciągi sumowalne z kwadratem prostopadłe do W. \(\displaystyle{ e_n}\) - baza kanoniczna to \(\displaystyle{ \left\langle e_n | f\right\rangle = 0}\), co implikuje \(\displaystyle{ f=0}\) . Taki mam przykład podany, niestety kompletnie nie rozumiem dlaczego działa.
Czy jest jakiś inny, prostszy?