Układ równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
axfbj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 maja 2013, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Układ równań liniowych

Post autor: axfbj »

Jak to zrobić, bo nie mogę zrozumieć?
Podaj liczbę rozwiązań poniższego układu równań liniowych w zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ q}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} q \cdot x +9 \cdot z =q-9\\
9 \cdot x+9 \cdot y+9 \cdot z =q-9\\
9 \cdot x+9 \cdot y+q \cdot z =q\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, o 16:19 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

Układ równań liniowych

Post autor: omicron »

Gdy wyznacznik macierzy układu będzie niezerowy, to układ ma 1 rozwiązanie. Dla \(\displaystyle{ q}\) zerujących wyznacznik sprawdzasz osobno.
ODPOWIEDZ