Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
Przestrzeń \(\displaystyle{ L_1}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ \RR^4}\) złożoną z rozwiązań układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y - z + 3t =0\\2x + 5 +2z +4t =0\end{cases}}\)
a \(\displaystyle{ L_2}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ \RR^4}\) generowaną przez wektory \(\displaystyle{ (1,1,2,2); (1,-1,3,3) ;(1,2,3,4)}\)
Znajdź bazy oraz wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ L_1}\) , \(\displaystyle{ L_2}\) oraz \(\displaystyle{ L_1 \cap L_2}\)
Proszę o pomoc z tym zadaniem, ponieważ kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, a muszę to w końcu zrozumieć.
Układ wyszedł taki:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-9&1\\0&1&4&-2\end{array}\right]}\)
Czyli jeżeli dobrze rozumiem to zapisać to można tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x=9z+t\\y=-4z+2t\\z\\t\end{array}\right] = z \left[\begin{array}{cccc}9\\-4\\1\\0\end{array}\right] + t \left[\begin{array}{cccc}1\\2\\0\\1\end{array}\right]}\)
Czyli bazą \(\displaystyle{ L_1}\) jest \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}9\\-4\\1\\0\end{array}\right] \left[\begin{array}{cccc}1\\2\\0\\1\end{array}\right]}\)
tak? A co z drugą podprzestrzenią?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y - z + 3t =0\\2x + 5 +2z +4t =0\end{cases}}\)
a \(\displaystyle{ L_2}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ \RR^4}\) generowaną przez wektory \(\displaystyle{ (1,1,2,2); (1,-1,3,3) ;(1,2,3,4)}\)
Znajdź bazy oraz wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ L_1}\) , \(\displaystyle{ L_2}\) oraz \(\displaystyle{ L_1 \cap L_2}\)
Proszę o pomoc z tym zadaniem, ponieważ kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, a muszę to w końcu zrozumieć.
Układ wyszedł taki:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-9&1\\0&1&4&-2\end{array}\right]}\)
Czyli jeżeli dobrze rozumiem to zapisać to można tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x=9z+t\\y=-4z+2t\\z\\t\end{array}\right] = z \left[\begin{array}{cccc}9\\-4\\1\\0\end{array}\right] + t \left[\begin{array}{cccc}1\\2\\0\\1\end{array}\right]}\)
Czyli bazą \(\displaystyle{ L_1}\) jest \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}9\\-4\\1\\0\end{array}\right] \left[\begin{array}{cccc}1\\2\\0\\1\end{array}\right]}\)
tak? A co z drugą podprzestrzenią?
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
\(\displaystyle{ L_1}\) dobrze (chociaż nie sprawdzałem przekształceń na macierzy).
W \(\displaystyle{ L_2}\) sprawa jest jeszcze prostsza, bo już masz dany układ generatorów, więc albo on cały, albo tylko jego część będzie bazą. Trzeba tylko coś jeszcze sprawdzić. Wiesz co?
W \(\displaystyle{ L_2}\) sprawa jest jeszcze prostsza, bo już masz dany układ generatorów, więc albo on cały, albo tylko jego część będzie bazą. Trzeba tylko coś jeszcze sprawdzić. Wiesz co?
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
Liniową niezależność tej macierzy?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1\\1&-1&2\\2&3&3\\2&3&4\end{array}\right]}\)
Tylko nie wiem jak to zrobić, ponieważ żeby wyliczyć wyznacznik potrzebuje kwadratowej macierzy, tutaj niestety takowej nie mam.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1\\1&-1&2\\2&3&3\\2&3&4\end{array}\right]}\)
Tylko nie wiem jak to zrobić, ponieważ żeby wyliczyć wyznacznik potrzebuje kwadratowej macierzy, tutaj niestety takowej nie mam.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
Masz sprawdzić, czy układ wektorów jest niezależny. Nie ma czegoś takiego jak liniowa niezależność macierzy.
Układ wektorów \(\displaystyle{ \mathcal{A}}\) jest niezależny \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ rz M_{\mathcal{B}}\left( \mathcal{A}\right)=n}\) , gdzie \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) jest bazą przestrzeni a \(\displaystyle{ n}\) to liczba wektorów w układzie(czyli liczba kolumn macierzy)
Układ wektorów \(\displaystyle{ \mathcal{A}}\) jest niezależny \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ rz M_{\mathcal{B}}\left( \mathcal{A}\right)=n}\) , gdzie \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) jest bazą przestrzeni a \(\displaystyle{ n}\) to liczba wektorów w układzie(czyli liczba kolumn macierzy)
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
Czyli mam sprowadzić tą macierz do postaci górnoschodkowej tak?
Jeżeli dobrze to zrobiłem to:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1\\0&1&1\\0&0&1\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Dobrze? I jak obliczyć wymiar przestrzeni?
Jeżeli dobrze to zrobiłem to:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1\\0&1&1\\0&0&1\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Dobrze? I jak obliczyć wymiar przestrzeni?
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
Dobrze Ci się wydaje, chociaż lepiej by było jakbyś wiedział.
Więc czym jest: \(\displaystyle{ \left( \left( 1,1,2,2\right) , \left( 1,-1,3,3\right) ,\left( 1,2,3,4\right) \right)}\)?
Więc czym jest: \(\displaystyle{ \left( \left( 1,1,2,2\right) , \left( 1,-1,3,3\right) ,\left( 1,2,3,4\right) \right)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
No własnie tak do końca to nie wiem, a nie będę tutaj wklejał formułek z wikipedii bo to sensu nie ma.
Ale wydaje mi się z tego co pamiętam że wymiar \(\displaystyle{ L_2}\) będzie równy trzy ponieważ są trzy schodki. Natomiast w \(\displaystyle{ L_1}\) nie mam pojęcia.
Ale wydaje mi się z tego co pamiętam że wymiar \(\displaystyle{ L_2}\) będzie równy trzy ponieważ są trzy schodki. Natomiast w \(\displaystyle{ L_1}\) nie mam pojęcia.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znajdź bazy i wymiar przestrzeni.
A co z \(\displaystyle{ L_1 \cap L_2}\)? Tutaj to już wgl nie czaję jak to wgl zacząć.