Układ nierówności i liczba rozwiązań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: otmuchów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

Układ nierówności i liczba rozwiązań

Post autor: wasu »

Witam mam problem z określeniem liczby rozwiązań układów nierówności. na stronie 4 w jest twierdzenie mówiące o ilości rozwiązań.
I tak dla przykładu układ nierówności:
\(\displaystyle{ x_{1}+4x_{2} \ge 4}\)
\(\displaystyle{ 2x_{1}+6x_{2} \ge 6}\)
\(\displaystyle{ 1.5x_{1}+1. x_{2} \ge 3}\)
\(\displaystyle{ 6x_{1}+4x_{2} \ge 12}\)
Otrzymuję rząd macierzy \(\displaystyle{ Ar}\) wynosi \(\displaystyle{ 3}\), a rząd \(\displaystyle{ A}\) równy jest \(\displaystyle{ 2}\) co daje z twierdzenia układ sprzeczny, a układ ten posiada jedno rozwiązanie, możecie mnie naprowadzić co robię źle? albo jak łatwo wyznaczyć liczbę rozwiązań układu nierówności?
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, o 00:51 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Układ nierówności i liczba rozwiązań

Post autor: smigol »

Tam jest twierdzenie mówiące o ilości rozwiązań układu równań, a nie układu nierówności.
wasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: otmuchów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

Układ nierówności i liczba rozwiązań

Post autor: wasu »

a jest jakies twierdzenie na temat nierownosci? (realizuje algorytm simplex programowania linowego i potrzebuje okreslic liczbe rozwiazan ukladu)
ODPOWIEDZ