iloczyn wektorowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
saute
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 lut 2013, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: saute »

Wykaż, że dana formuła w \(\displaystyle{ R^3}\) ze zwykłym iloczynem skalarnym:

\(\displaystyle{ \alpha\times( \beta\times\gamma)+\beta\times (\gamma\times\alpha)+\gamma\times(\alpha\times\beta)=0}\)

jest prawdziwa dla wszystkich \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma \in R^3}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: ares41 »

Jest to tzw. tożsamość Jacobiego. Dowód przeprowadza się korzystając ze wzoru Lagrange'a.
ODPOWIEDZ