równoważnosc w przestrzeni afinicznej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

równoważnosc w przestrzeni afinicznej

Post autor: Majka99 »

Mam do udowodnienia takie coś
\(\displaystyle{ p+\alpha=q+\alpha \iff p=q}\)
Rozwiazalam to lecz nie wiem czy poprawnie,czy moglabym prosic o spr ?

Rozwiazanie:

\(\displaystyle{ \implies p+\alpha=q+\alpha}\)
\(\displaystyle{ p+(\alpha-\alpha)=q}\)
\(\displaystyle{ p+0=q}\)
\(\displaystyle{ p=q}\)

\(\displaystyle{ \Longleftarrow}\)
\(\displaystyle{ p+\alpha=p+\alpha}\)

I co dalej ?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, o 19:10 przez Majka99, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równoważnosc w przestrzeni afinicznej

Post autor: yorgin »

Przy jakich założeniach ma być ta równość? I jaki jest drugi warunek do równoważności? Zapis treści zadania leży totalnie.

Pomijając zapis domyślam się, co trzeba zrobić. W drugiej implikacji chyba sobie żartujesz zadając takie pytanie? Masz równość dwóch tych samych wielkości, więc?
Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

równoważnosc w przestrzeni afinicznej

Post autor: Majka99 »

Więc \(\displaystyle{ p=p}\) a z zalozenia \(\displaystyle{ p=q}\) tak ?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, o 19:14 przez Majka99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równoważnosc w przestrzeni afinicznej

Post autor: yorgin »

A gdzie jest założone, że \(\displaystyle{ \alpha=\beta}\)? Ja w wypowiedzi równoważności nie widzę żadnego \(\displaystyle{ \beta}\).
Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

równoważnosc w przestrzeni afinicznej

Post autor: Majka99 »

teraz ok ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równoważnosc w przestrzeni afinicznej

Post autor: yorgin »

Majka99 pisze:Więc \(\displaystyle{ p=p}\) a z zalozenia \(\displaystyle{ p=q}\) tak ?
I co z tego wynika?
ODPOWIEDZ