Tw. Hamiltona

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
crissen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Tw. Hamiltona

Post autor: crissen »

Wykazać, że idempotentny, bezśladowy endomorfizm w przestrzeni dwuwymiarowej jest homodetny. Proszę o pomoc, bo nie wiem jak to w ogóle ruszyć, mam tylko wskazówkę żeby skorzystać z tw. Hamiltona. Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Tw. Hamiltona

Post autor: yorgin »

Mógłbyś chociaż na tym forum (a także na wszystkich innych, na których zadałeś to pytanie) wyjaśnić terminologię? Co to jest idempotentny i co to jest homodetny endomorfizm? I o które twierdzenie Hamiltona chodzi?
crissen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Tw. Hamiltona

Post autor: crissen »

No właśnie chodzi o to, że gdybym to wiedział, to nie prosiłbym o pomoc na forum.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Tw. Hamiltona

Post autor: yorgin »

W takim razie zajrzyj do wykładu/ćwiczeń/źródła tego zadania... Uważam za absurdalne sytuację w której nie miałeś tego nigdzie wyjaśnione.
crissen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Tw. Hamiltona

Post autor: crissen »

Prowadzący nam dyktował to zadanie na ćwiczeniach, a skąd je wziął to nie mam pojęcia, w książkach które posiadam szukałem ale nie znalazłem tego zadania.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Tw. Hamiltona

Post autor: robertm19 »

Co to znaczy, że jest homodetny? Pierwszy raz to słyszę?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Tw. Hamiltona

Post autor: yorgin »

Znalazłem macierz idempotentną, spełnia ona własność

\(\displaystyle{ A^2=A}\)

Słabo mi, mam rozszyfrowywać treść zadania, podczas gdy osoba pytająca może zapytać u źródła - prowadzącego, co miał na myśli. Albo innych osób z grupy, czy w ogóle dobrze zapisał zadanie...
crissen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Tw. Hamiltona

Post autor: crissen »

Zadanie jest zapisane dobrze, a prowadzący miał namyśli to, że mamy się sami dowiedzieć tego, co te pojęcia znaczą (w końcu na tym głównie polegają studia) tylko że w książkach, które posiadam nie znalazłem nic na ten temat, dlatego udałem się na forum z prośbą o pomoc...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Tw. Hamiltona

Post autor: smigol »

Tak, ale nie w przypadku gdy używa się niestandardowego nazewnictwa...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Tw. Hamiltona

Post autor: yorgin »

Załóżmy, że \(\displaystyle{ A\in M(2,2;\RR)}\) oraz \(\displaystyle{ A^2=A}\) i \(\displaystyle{ \mbox{tr}(A)=0}\). Co z tego może wynikać? Tyle, że macierz jest zerowa...
ODPOWIEDZ