Zbadaj określoność macierzy:
1) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&2\\0&2&0\\2&0&3\end{bmatrix}}\)
2) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -9&3&0\\3&-1&0\\0&0&1\end{bmatrix}}\)
1) Nieokreślona
2) Ujemnie półokreślona
Dobrze?
Określoność macierzy - sprawdzenie
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Określoność macierzy - sprawdzenie
Rozumiem, że korzystałeś z Kryterium Sylvestera ale ono mówi tylko o dodatniej lub ujemnej określoności macierzy. W przypadku badania pół-określoności bada się np. wartości własne macierzy czy są one wszystkie nieujemne albo niedodatnie.
Możliwe, że są wersje Kryterium Sylvestera do badania pół-określoności macierzy ale jakoś ich nie kojarzę, jeśli takie znasz to podaj.
Możliwe, że są wersje Kryterium Sylvestera do badania pół-określoności macierzy ale jakoś ich nie kojarzę, jeśli takie znasz to podaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Określoność macierzy - sprawdzenie
Twierdzenie (kryterium Sylvestera). Niech \(\displaystyle{ \varphi \ : \ \RR^k \rightarrow \RR}\) (symetryczna) forma kwadratowa o macierzy \(\displaystyle{ M=\left[ a_{i,j}\right]^k_{i,j=1}}\). Wtedy:
1) \(\displaystyle{ \varphi}\) nieujemnie określona \(\displaystyle{ \iff}\) każdy minor główny macierzy \(\displaystyle{ M}\) jest nieujemny
2) \(\displaystyle{ \varphi}\) niedodatnio określona \(\displaystyle{ \iff}\) każdy minor główny macierzy \(\displaystyle{ M}\) stopnia \(\displaystyle{ l}\) (dla \(\displaystyle{ l=1,...,k}\)) pomnożony przez \(\displaystyle{ (-1)^l}\) jest nieujemny
Dodatniej i ujemnej określoności nie podaję, bo to łatwo dostępne.
1) \(\displaystyle{ \varphi}\) nieujemnie określona \(\displaystyle{ \iff}\) każdy minor główny macierzy \(\displaystyle{ M}\) jest nieujemny
2) \(\displaystyle{ \varphi}\) niedodatnio określona \(\displaystyle{ \iff}\) każdy minor główny macierzy \(\displaystyle{ M}\) stopnia \(\displaystyle{ l}\) (dla \(\displaystyle{ l=1,...,k}\)) pomnożony przez \(\displaystyle{ (-1)^l}\) jest nieujemny
Dodatniej i ujemnej określoności nie podaję, bo to łatwo dostępne.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Określoność macierzy - sprawdzenie
1) Rzeczywiście jest macierzą nieokreśloną bo np. wyznacznik \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2\\2&3\end{bmatrix}}\) wynosi \(\displaystyle{ -1.}\)
2) Też jest nieokreślona bo np. wyznacznik \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -9&0\\0&1\end{bmatrix}}\) wynosi \(\displaystyle{ -9.}\)
Te dwa minory co podałem są ujemne i stopnia \(\displaystyle{ 2}\) więc z twierdzenia, które podałeś te macierze są nieokreślone bo inaczej minory stopnia \(\displaystyle{ 2}\) byłyby nieujemne.
2) Też jest nieokreślona bo np. wyznacznik \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -9&0\\0&1\end{bmatrix}}\) wynosi \(\displaystyle{ -9.}\)
Te dwa minory co podałem są ujemne i stopnia \(\displaystyle{ 2}\) więc z twierdzenia, które podałeś te macierze są nieokreślone bo inaczej minory stopnia \(\displaystyle{ 2}\) byłyby nieujemne.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Określoność macierzy - sprawdzenie
Machnąłem się w przepisywaniu, w drugiej powinno być:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -9&3&0\\3&-1&0\\0&0& \red -1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -9&3&0\\3&-1&0\\0&0& \red -1\end{bmatrix}}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy