Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Wykaż, że odwzorowanie φ : \(\displaystyle{ R \left[ X \right] _{2}}\)→ \(\displaystyle{ R \left[ X \right] _{2}}\) jest przekształceniem liniowym oraz wyznacz wszystkie wartości własne tego przekształcenia, jeśli:
a) \(\displaystyle{ \varphi \left( f \left( X \right) \right) = f \left( 2X + 1 \right)}\),
b) \(\displaystyle{ \varphi \left( f \left( X \right) \right) = f' \left( X \right)}\).
a) \(\displaystyle{ \varphi \left( f \left( X \right) \right) = f \left( 2X + 1 \right)}\),
b) \(\displaystyle{ \varphi \left( f \left( X \right) \right) = f' \left( X \right)}\).
Ostatnio zmieniony 24 maja 2013, o 22:54 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Litery greckie też zapisuj w LaTeX-u. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Skaluj nawiasy. Litery greckie też zapisuj w LaTeX-u. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Czy znasz reguły różniczkowania? To jest właśnie b). Napisz gdzie dokładnie masz problem w a).
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Różniczkowanie znam. Nie wiem ogólnie jak się za to zadanie zabrać
W ogóle co oznacza \(\displaystyle{ R[X] _{n}}\)
W ogóle co oznacza \(\displaystyle{ R[X] _{n}}\)
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
\(\displaystyle{ \mathbb{R}[X]_n}\) to przestrzeń liniowa wielomianów stopnia co najwyżej \(\displaystyle{ n}\).
Pochodna wielomianu jest wielomianem, to nie ulega wątpliwości.
Z podstawowych wzorów na różniczkowanie:
\(\displaystyle{ (f+g)^\prime = f^\prime + g^\prime}\)
\(\displaystyle{ (af)^\prime = af^\prime}\)
wynika, że \(\displaystyle{ \varphi}\) jest liniowe.
Pochodna wielomianu jest wielomianem, to nie ulega wątpliwości.
Z podstawowych wzorów na różniczkowanie:
\(\displaystyle{ (f+g)^\prime = f^\prime + g^\prime}\)
\(\displaystyle{ (af)^\prime = af^\prime}\)
wynika, że \(\displaystyle{ \varphi}\) jest liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Po 2 dniach ogarniania nadal nic nie kumam i nie potrafię tego zrobić...
Oj ty Matematyko królowo problemów !
Oj ty Matematyko królowo problemów !
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Nie wiem nawet jak to zacząć, co najpierw liczyć, jak to zapisać, ogólnie więcej nie wiem niż wiem..
Algebrę ogarniałem do rozwiązywaniu układów równań metodą macierzową, potem to była dla mnie tylko czarna magia
Algebrę ogarniałem do rozwiązywaniu układów równań metodą macierzową, potem to była dla mnie tylko czarna magia
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Ppkt b) został już wyżej zrobiony.
To po kolei. Znasz warunki jakie muszą być spełnione, żeby \(\displaystyle{ \varphi}\) było odwzorowaniem liniowym ?
To po kolei. Znasz warunki jakie muszą być spełnione, żeby \(\displaystyle{ \varphi}\) było odwzorowaniem liniowym ?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Takie jakie Spektralny napisał wyżej ?
\(\displaystyle{ f(x+y) = f(x) + f(y)}\)
\(\displaystyle{ f(ax) = af(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x+y) = f(x) + f(y)}\)
\(\displaystyle{ f(ax) = af(x)}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Tak. Należy jeszcze sprawdzić jedną rzecz - a mianowicie to, czy to co dostajemy na wyjściu należy do \(\displaystyle{ \RR[X]_{2}}\). ( Takie mamy założenie o tym odwzorowaniu w treści zadania ).
Przeanalizuj jeszcze raz zrobiony ppkt b) i spróbuj zapisać to analogicznie dla ppkt a). Zapisz tutaj to do czego doszedłeś, sprawdzimy.
Przeanalizuj jeszcze raz zrobiony ppkt b) i spróbuj zapisać to analogicznie dla ppkt a). Zapisz tutaj to do czego doszedłeś, sprawdzimy.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
\(\displaystyle{ f(x + y ) = f(2x+1) + f(2y+1)}\)
\(\displaystyle{ f(ax) = af(2x+1)}\)
\(\displaystyle{ f(ax) = af(2x+1)}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Nie. Czym jest u Ciebie \(\displaystyle{ f}\) ? Wielomianem czy zmieniłeś oznaczenie dla \(\displaystyle{ \varphi}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
\(\displaystyle{ \varphi(f(x)+f(y)) = \varphi(f(2x +1)) + \varphi(f(2y+1))}\)
\(\displaystyle{ \varphi(af(x)) = a\varphi(f(2x+1))}\)
Jeśli nie tak to serio nie wiem jak.
\(\displaystyle{ \varphi(af(x)) = a\varphi(f(2x+1))}\)
Jeśli nie tak to serio nie wiem jak.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Podstawowy błąd - elementami tej przestrzeni są wielomiany ! Nie możesz więc rozpatrywać "iksów i igreków".
Bierzesz dwa dowolne wielomiany \(\displaystyle{ f,g}\) stopnia co najwyżej drugiego i sprawdzasz czy zachodzi :
\(\displaystyle{ \varphi((f+g)(X))=\varphi(f(X))+\varphi(g(X))\\ \varphi(af(X))=a\varphi(f(X))\\ \varphi(f(X))\in \RR[X]_{2}}\)
Bierzesz dwa dowolne wielomiany \(\displaystyle{ f,g}\) stopnia co najwyżej drugiego i sprawdzasz czy zachodzi :
\(\displaystyle{ \varphi((f+g)(X))=\varphi(f(X))+\varphi(g(X))\\ \varphi(af(X))=a\varphi(f(X))\\ \varphi(f(X))\in \RR[X]_{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykaż, że odwzorowanie jest przekształceniem liniowym
Jak zachodzi to potem co dalej z tym robić?
Nachętniej to zapłaciłbym za rozwiązanie tego zadania, ponieważ mam jakąś godzinę, żeby go rozwiązać, a to graniczy z cudem :]
Nachętniej to zapłaciłbym za rozwiązanie tego zadania, ponieważ mam jakąś godzinę, żeby go rozwiązać, a to graniczy z cudem :]