Witam.
Mam takie zadanie, proszę żeby ktoś sprawdził moje odpowiedzi i powiedział czy dobrze to zrobiłem:
Które z wymienionych zbiorów są podprzestrzeniami liniowymi przestrzeni kartezjańskiej \(\displaystyle{ R^{n}}\)?
\(\displaystyle{ a) W = {( x_{1} , .... , x_{n} ) \in R^{n} | x_{1} = x_{n}}}\)
\(\displaystyle{ b) W = {( x_{1} , .... , x_{n} ) \in R^{n} | x_{1} = x_{n}+1}}\)
\(\displaystyle{ c) W = {( x_{1} , .... , x_{n} ) \in R^{n} | \sum_{i=1}^{n} x_{i}=0}}\)
\(\displaystyle{ d) W = {( x_{1} , .... , x_{n} ) \in R^{n} | \sum_{i=1}^{n} x_{i}=1}}\)
\(\displaystyle{ e) W = {( x_{1} , .... , x_{n} ) \in R^{n} | x_{2} ^{2} =0}}\)
\(\displaystyle{ f) W = {( x_{1} , .... , x_{n} ) \in R^{n} | x_{1} ^{2}+x_{2}^{2} =0}}\)
Moje odpowiedzi:
a) jest,
b) nie jest,
c) jest,
d) nie jest,
e) jest,
f) nie jest.
Czy są podprzestrzeniami liniowymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
Czy są podprzestrzeniami liniowymi?
To mam kolejne zadanie i ta sama prośba - proszę o poprawienie ewentualnych błędów:
Czy są przestrzeniami liniowymi następujące zbiory?
a) Zbiór wszystkich macierzy diagonalnych stopnia n
b) Zbiór wszystkich macierzy diagonalnych stopnia nie większego niż n
\(\displaystyle{ c) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}1&a&c\\0&1&b\\0&0&1\end{array}\right] | a, b, c \in R\right\}}\)
\(\displaystyle{ d) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}0&a&c\\0&0&b\\0&0&0\end{array}\right] | a, b, c \in R\right\}}\)
\(\displaystyle{ e) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}a&b&c\\d&e&f\\g&h&k\end{array}\right] | a, b, ..., k \in R, c + e + g = 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ f) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}0&a&b\\a&0&c\\b&c&0\end{array}\right] | a, b, c \in R\right\}}\)
g) Zbiór wszystkich symetrycznych macierzy kwadratowych stopnia n
Moje odpowiedzi:
a) jest,
b) nie jest,
c) nie jest,
d) jest,
e) jest,
f) jest,
g) jest-- 22 maja 2013, o 16:53 --Czy jest ktoś w stanie napisać czy odpowiedzi są poprawne? Bardzo proszę o pomoc.
Czy są przestrzeniami liniowymi następujące zbiory?
a) Zbiór wszystkich macierzy diagonalnych stopnia n
b) Zbiór wszystkich macierzy diagonalnych stopnia nie większego niż n
\(\displaystyle{ c) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}1&a&c\\0&1&b\\0&0&1\end{array}\right] | a, b, c \in R\right\}}\)
\(\displaystyle{ d) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}0&a&c\\0&0&b\\0&0&0\end{array}\right] | a, b, c \in R\right\}}\)
\(\displaystyle{ e) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}a&b&c\\d&e&f\\g&h&k\end{array}\right] | a, b, ..., k \in R, c + e + g = 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ f) W = \left\{\left[\begin{array}{ccc}0&a&b\\a&0&c\\b&c&0\end{array}\right] | a, b, c \in R\right\}}\)
g) Zbiór wszystkich symetrycznych macierzy kwadratowych stopnia n
Moje odpowiedzi:
a) jest,
b) nie jest,
c) nie jest,
d) jest,
e) jest,
f) jest,
g) jest-- 22 maja 2013, o 16:53 --Czy jest ktoś w stanie napisać czy odpowiedzi są poprawne? Bardzo proszę o pomoc.