sprawdzenie czy funkcja jest iloczynem skalarnym

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
viki90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

sprawdzenie czy funkcja jest iloczynem skalarnym

Post autor: viki90 »

Sprawdź czy podana niżej funkcja jest iloczynem skalarnym w podanej przestrzeni.\(\displaystyle{ S((x_{1},x_{2}),(y_{1},y_{2}))=x_{1}y_{1}-x_{1}y_{2}-x_{2}y_{1}+2x_{}y_{2}}\)
\(\displaystyle{ S((x_{1},x_{2}),(x_{1},x_{2}))=x_{1}x_{1}-x_{1}x_{2}-x_{2}x_{1}+2x_{2}x_{2} =x_{1}^{2}-2x_{1}x_{2}+x_{2}^{2}+x_{2}^{2}=(x_{1}-x_{2})^{2}+x_{2}^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2})^{2}+x_{2}^{2}=0 <=> x_{1}=x_{2}=0}\) ale jak wskażę tu kontrprzykład \(\displaystyle{ x_{1}=1=x_{2}}\) to ten warunek nie będzie spełniony, będzie 1=0. To ta funkcja nie jest iloczynem skalarnym, a w odpowiedzi pisze, że jest... gdzie tkwi błąd mojego rozumowania?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, o 13:12 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

sprawdzenie czy funkcja jest iloczynem skalarnym

Post autor: miki999 »

No i bardzo dobrze, że jest różne od \(\displaystyle{ 0}\). Przecież nie ma warunku, który mówi, że dla dowolnego \(\displaystyle{ x \in X}\) zachodzi \(\displaystyle{ S( x, x )=0}\)
viki90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

sprawdzenie czy funkcja jest iloczynem skalarnym

Post autor: viki90 »

Czyli warunek pierwszy jest spełniony? Mimo podanego kontrprzykładu?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

sprawdzenie czy funkcja jest iloczynem skalarnym

Post autor: ares41 »

A jaki to niby jest kontrprzykład ?
viki90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

sprawdzenie czy funkcja jest iloczynem skalarnym

Post autor: viki90 »

\(\displaystyle{ x_{1}=1=x_{2}}\) wtedy jest różne od zera
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

sprawdzenie czy funkcja jest iloczynem skalarnym

Post autor: miki999 »

Podam Ci twierdzenie:
\(\displaystyle{ x=0 \Leftrightarrow x=0}\)

i według Ciebie jest ono nieprawdziwe, bo "podajesz kontrprzykład \(\displaystyle{ x=1}\), bo masz \(\displaystyle{ 1=0}\)".
ODPOWIEDZ