Dowód(odwzorowania liniowe)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód(odwzorowania liniowe)

Post autor: nnnmmm »

Niech \(\displaystyle{ f:V \rightarrow V}\) będzie odwzorowaniem liniowym. Wykazać, ze dla dowolnych wektorów \(\displaystyle{ x,y \in V}\)

zachodzi:

\(\displaystyle{ f(x-y)=f(x)-f(y)}\)

Dowód:

\(\displaystyle{ \alpha f(y)=f( \alpha y)}\)niech \(\displaystyle{ \alpha =-1}\), Wtedy\(\displaystyle{ -1 \cdot f(y)=f((-1)y}\)

W takim razie:

\(\displaystyle{ f(x)+(-1)f(y)=f(x)-f(y)}\)

Z drugiej strony \(\displaystyle{ f(x+(-1)y)=f(x-y)}\)


O to chodziło?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Dowód(odwzorowania liniowe)

Post autor: ares41 »

Tak.
ODPOWIEDZ