Macierz obrotu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
thedani69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 paź 2012, o 00:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Macierz obrotu

Post autor: thedani69 »

Znajdź macierz obrotu \(\displaystyle{ R^{4}}\) o kąt \(\displaystyle{ \pi/2}\) w płaszczyźnie \(\displaystyle{ lin(e_{2} + e_{3}, e_{1} - e_{4})}\), przy czym pierwszy z tych wektorów powinien przejść na drugi. \(\displaystyle{ e_{1}, e_{2}, e_{3}, e_{4}}\) oznaczają kolejne wektory bazy standardowej.
sstanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2012, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 5 razy

Macierz obrotu

Post autor: sstanko »

będzie to obrót dookoła wektora \(\displaystyle{ (e_2+e_3)+(e_1-e_4)}\)
\(\displaystyle{ (e_2+e_3) \rightarrow (e_1-e_4)}\)
\(\displaystyle{ (e_1-e_4) \rightarrow (e_2+e_3)}\)

wektory do nich prostopadłe przechodzą w przeciwne:
\(\displaystyle{ (e_2-e_3) \rightarrow -(e_2-e_3)}\)
\(\displaystyle{ (e_1+e_4) \rightarrow -(e_1+e_4)}\)

odpowiedź:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \begin{bmatrix} -1&1&1&-1\\1&-1&1&-1\\1&1&-1&-1\\-1&-1&-1&-1 \end{bmatrix}}\)
thedani69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 paź 2012, o 00:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Macierz obrotu

Post autor: thedani69 »

dzięki wielkie
sstanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2012, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 5 razy

Macierz obrotu

Post autor: sstanko »

tylko moim zdaniem ten kąt musi być \(\displaystyle{ \pi}\) (bo z \(\displaystyle{ \pi/2}\) jakoś tego nie widzę)
ODPOWIEDZ