a)\(\displaystyle{ f(x) R \rightarrow R}\), \(\displaystyle{ f(x)=0}\)
b)\(\displaystyle{ f(x) R \rightarrow R}\), \(\displaystyle{ f(x)=2x+3}\)
c)\(\displaystyle{ f(x) R \rightarrow R}\), \(\displaystyle{ f(x)=4x}\)
a) Z definicji:
\(\displaystyle{ f(x)+f(y)=f(x+y)}\) - Tak np:\(\displaystyle{ f(1)+f(5)=f(6)}\)
\(\displaystyle{ f( \alpha x)= \alpha \cdot f(x)}\) - mi się wydaje, że tak te wielokrotności zawsze mają takie same wartości.
Tyle na początek bo nie wiem czy dobrze.
Przekształcenie liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Przekształcenie liniowe
Rzeczywiście jest to przekształcenie liniowe, ale to co podałaś dowodem nie jest.nnnmmm pisze:-Tak np:\(\displaystyle{ f(1)+f(5)=f(6)}\)