wektory, podprzestrzenie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

Zbadać które z podanych zbiorów wektorów są podprzestrzeniami odpowiedniej przestrzeni wektorowej:
(a)wektory płaszczyzny o początku w punkcie \(\displaystyle{ O=(0,0)}\), których końce leżą na jednej z dwóch różnych prostych przecinających się w punkcie O.

1)Czyli to jest hm... jakaś prosta, która po prostu przechodzi przez punkt O, a na niej leżą te wektory,które tworzą tą prostą.

Tak?

2)Wtedy otrzymujemy dowolną prostą którą może być nawet oś x-ów albo y-ów? Tak?

Co dalej?

3)Czy te wektory to będą np: \(\displaystyle{ (0,0),(1,1),(2,2)}\),... albo \(\displaystyle{ (0,0),(1,0),(2,0),(3,0)}\)...?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 17:07 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

wektory, podprzestrzenie

Post autor: yorgin »

nnnmmm pisze: 1)Czyli to jest hm... jakaś prosta, która po prostu przechodzi przez punkt O, a na niej leżą te wektory,które tworzą tą prostą.
Tak?
Nie. Dlaczego tylko jedna prosta?
nnnmmm pisze: 2)Wtedy otrzymujemy dowolną prostą którą może być nawet oś x-ów albo y-ów? Tak?
Nie. Proste są ustalone.
nnnmmm pisze:
3)Czy te wektory to będą np: \(\displaystyle{ (0,0),(1,1),(2,2)}\),... albo \(\displaystyle{ (0,0),(1,0),(2,0),(3,0)}\)...?
Nie. Nie wiemy, jak wyglądają te proste.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

W takim razie ja tego nie rozumiem i proszę o wyjaśnienie.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 23:10 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

wektory, podprzestrzenie

Post autor: yorgin »

Wyjaśnić mam jak wyglądają dwie przecinające się proste? Przecież to masz jasno napisane w treści zadania.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

W porządku, to rozumiem. Teraz trzeba sprawdzić, czy zbiór tych wektorów tworzy przestrzeń \(\displaystyle{ R^2}\)? Tak?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

wektory, podprzestrzenie

Post autor: smigol »

Jakie warunki musi spełniać podzbiór przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\), aby być podprzestrzenią? - Definicja.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

Z wikipedii:

\(\displaystyle{ au \in U}\)

\(\displaystyle{ u + v \in U}\)

Ale nie wiem jak to zastosować.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

wektory, podprzestrzenie

Post autor: yorgin »

Drugi warunek nie zadziała. Zastanów się chwilę dlaczego. Jeśli tego nie widzisz od razu, zrób sobie prosty rysunek.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

Ten rysunek to będą jakieś proste przecinające się w punkcie O?

Mam dodać:

czyli \(\displaystyle{ (a,b)+(c,d)=(a+c,b+d)}\) no to chyba co tutaj nie wstawimy do będzie należeć do tej przestrzeni? ale wy mówicie, że nie...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

wektory, podprzestrzenie

Post autor: smigol »

To weź sobie np. proste \(\displaystyle{ y=x}\) i \(\displaystyle{ y=\sqrt{2} x}\).
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

1)\(\displaystyle{ (x,x)+(x, \sqrt{2}x)= (2x,x(1+ \sqrt{2})}\) W takim układzie nie da się uzyskać elementu \(\displaystyle{ (2x,5)}\) - jest problem z drugą współrzędną. O to chodziło?

2)Co miałem zobaczyć na tym rysunku, bo nadal tego nie widzę. Ten zapis u góry jest dla mnie zrozumiały.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, o 01:04 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszysstkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

wektory, podprzestrzenie

Post autor: smigol »

nnnmmm pisze:W takim układzie nie da się uzyskać elementu (2x,5) - jest problem z drugą współrzędną.
A po co chcesz uzyskać taki element?
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

Ponieważ należy on do\(\displaystyle{ R^2}\), a skoro nie mogę go uzyskać to oznacza, że nie jest to podprzestrzeń tej przestrzeni, tak?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

wektory, podprzestrzenie

Post autor: smigol »

Jeszcze raz przeczytaj definicję z Wikipedii i napisz nam czym w Twoim przypadku jest \(\displaystyle{ U}\), \(\displaystyle{ V}\), \(\displaystyle{ K}\), \(\displaystyle{ u,v}\), \(\displaystyle{ a}\). Bez tego ani rusz.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

wektory, podprzestrzenie

Post autor: nnnmmm »

Ja to rozumie tak:

1)dowolny wektor z tej przestrzeni powiekszony o skalar nalezy do niej.

2)suma dowolonyych wektorów z tej przestrzeni należy do niej.

Tak?
ODPOWIEDZ