Macierze odwracanie i dobieranie
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Macierze odwracanie i dobieranie
Sprawdź czy można dobrać macierz x tak aby można było odwrócić A.
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}x&1&2\\3&4&5\\6&7&8\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}x&1&2\\3&4&5\\6&7&8\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 23:37 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Macierze odwracanie i dobieranie
Mógłbyś napisać kiedy. Rozumiem, że to oznacza, że się nie da rozwiązać ?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Macierze odwracanie i dobieranie
Nie, nie mógłbym, ponieważ nie jestem od rozwiązywania zadań za Ciebie, a od udzielenia Ci pomocy/wskazówek. Skoro nie wiesz, to podaj chociaż wzór na macierz odwrotną.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Macierze odwracanie i dobieranie
Zwróciłam się o pomoc na forum by ktoś rozwiązał to zadanie bo nie potrafię. Gdybym potrafiła to bym tu się nie zglaszała, to chyba zrozumiałe !-- 10 maja 2013, o 20:11 --
Rozumiem, że mam za x podstawić cyfrę aż nie będzie równa zeru?Spektralny pisze:\(\displaystyle{ \det A \neq 0}\).
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Macierze odwracanie i dobieranie
Radzę zmienić podejście, bo Ty nikomu nie robisz łaski że przychodzisz na to forum, za to pomoc z naszej strony jest swego rodzaju przysługą. To nie jest forum od rozwiązywania zadań.
Tak to możesz robić to bardzo długo. Oblicz wyznacznik tej macierzy najpierw.Mikusiek1444 pisze:Rozumiem, że mam za x podstawić cyfrę aż nie będzie równa zeru?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy